Artikel

Ontkom de zwarte lijst van mobiele wanbetalers

Geplaatst op: 10 mei 2013 door Edgie
Laatste update: 21 april 2015
Ontkom de zwarte lijst van mobiele wanbetalers

Sebastiaan (19) laat wel eens een telefoonrekening liggen. Hij wacht met betalen tot hij een betalingsherinnering heeft gekregen. ‘Nu heb ik een paar keer mijn telefoonrekening te lang laten liggen en nu sta ik op een zwarte lijst’. Wat is dit voor lijst? Hoe kom ik er vanaf? En kunnen mijn toekomstige werkgevers deze lijst inzien?

Preventel.nl

Het kan gebeuren; een keer je telefoonrekening vergeten te betalen of je betaalt ‘m wat later. Als het bij die ene keer blijft is dat niet zo erg. Pas als je de rekening helemaal niet betaald én niets van je laat horen heb je een probleem. De zwarte lijst waar Sebastiaan het over heeft is van Preventel.nl, dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende mobiele providers. Zij houden bij wie zijn telefoonrekening niet heeft betaald na paar herinneringen. Heb je bij één van deze aanbieders een schuld, dan is de kans groot dat je geen nieuw telefoonabonnement meer kunt afsluiten.

Incassobureau en deurwaarder

Als je vergeten bent je telefoonrekening te betalen krijg je een bericht van je provider waarin je gevraagd wordt alsnog te betalen voor een bepaalde datum. Betaal je de rekening, dan is er niets aan de hand. Betaal je ‘m niet, dan volgt een tweede herinnering. Na zo’n tweede herinnering moet je vaak binnen één dag betalen. Doe je dit niet, dan wordt je telefoonabonnement afgesloten. Ook wordt een incassobureau ingeschakeld die namens de provider bij jou het geld komt vragen. Betaal je dan nog niet, dan wordt een deurwaarder ingeschakeld. Als het zo ver komt, geeft je provider jouw gegevens ook door aan Preventel.nl en sta je dus op die zwarte lijst.

Hoe kom je van de lijst af?

Zodra je betaald hebt, wordt je van de zwarte lijst afgehaald. Je provider haalt je dan van de lijst af. Alleen providers die op Preventel.nl staan kunnen de lijst bekijken, je (toekomstige) werkgever dus niet. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je later problemen krijgt bij het solliciteren omdat je schulden hebt (gehad) door je telefoonabonnement. Tenzij je bij één van de providers wil werken natuurlijk... Lees ook: Schulden door je telefoonabonnement? Zo bespaar jij op je nieuwe smartphone Foto:Photo Credit: William Hook via Compfight cc

Geldcoach: Sta jij ook op de lijst van wanbetalers?

Auteur

Ga jij over je telefoon-abonnement heen?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.