Artikel

Zorgverzekering: overstappen ja of nee?

Geplaatst op: 12 november 2013 door Edgie
Laatste update: 26 november 2013
Zorgverzekering: overstappen ja of nee?

Justin (20) kreeg deze week een overzicht van zijn zorgverzekering in de bus. “Ik ben op zich tevreden met mijn verzekering. Maar ik woon sinds een paar maanden op mezelf en wil wel wat geld besparen. Ik zag veel reclame op tv over overstappen. Scheelt dat nou echt zoveel?”

Nieuwe zorgpremie

Vanaf half november maken zorgverzekeraars hun 'premies' voor 2014 bekend. Premies zijn de prijzen van hun verzekeringspaketten. Vandaar dat je nu een brief in de bus hebt gekregen. Veel zorgverzekeraars hebben al bekend gemaakt dat de basisverzekering in 2014 goedkoper zal zijn dan in 2013.

Overstappen

Er valt dus zeker wat geld te besparen. Om te kunnen is meestal de overstap naar een andere zorgverzekeraar nodig. Het is daarom vaak de moeite waard om toch even rond te kijken. Het verschil tussen de verschillende premies is al gauw zo’n €5 tot €10 euro per maand. Dat is dus €60 tot €120 euro per jaar!Je kunt je verzekering alleen aanpassen voor het nieuwe jaar. Gedurende het jaar kun je niet meer overstappen!

Aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars passen jaarlijks niet alleen hun premies aan maar ook hun voorwaarden. Het is dus belangrijk om ieder jaar te controleren of je huidige zorgverzekering nog wel bij je past. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat fysiotherapie straks nog maar voor 50% vergoed wordt, terwijl je een aantal jaar geleden toch echt had gekozen voor een vergoeding van 100%. Bekijk daarom ook of je eventueel een aanvullende verzekering nodig hebt. Vergoeding van fysiotherapie is handig als je gevoelig bent voor blessures en de kans groot is dat je een aantal keer naar de fysio moet komend jaar. Zo is een tandartsverzekering goed om te hebben als je weet dat je verstandskiezen getrokken moeten worden in 2014.

Met een aanvullende verzekering spaar je in feite maandelijks voor dit soort uitgaven. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om geen aanvullende verzekering te nemen en in plaats daarvan zelf te sparen. In sommige gevallen ben je dan goedkoper uit. Misschien heb je wel nooit gaatjes en is je tandartsrekening altijd heel laag. Dan kan het goedkoper zijn om zelf maandelijks een bedrag hiervoor op zij te zetten.

Goedkopere zorgverzekering

In de brief die je gekregen hebt staat niet alleen de hoogte van de premie maar ook de voorwaarden voor het nieuwe jaar. Het is daarom belangrijk dat je deze brief goed doorleest. Na het doorlezen kan het jagen naar een goedkopere zorgverzekering beginnen. Op 18ennu.nl kun je makkelijk vergelijken welke zorgverzekering voor jou in aanmerking komt. Ook bij Independer kun je zorgverzekeringen vergelijken. Vanaf 18 november zijn de meeste premies bekend, ook die van de goedkopere zorgverzekeraars.

Verschillende polissen: restitutie en natura

Er zijn niet alleen verschillende premies en voorwaarden, je kunt ook nog kiezen uit verschillende ‘polissen’. Dat zijn de verschillende overeenkomsten die je met de verzekeraar af kan sluiten. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, zetten we ze even voor je op een rijtje.

Je kunt kiezen uit een restitutiepolis, een naturapolis of een mixpolis. Bij een restitutiepolis kun je zelf kiezen naar welke dokter, ziekenhuis of specialist je gaat. Bij een naturapolis kun je alleen terecht bij zorgverleners die een afspraak hebben met jouw verzekering. Ga je naar een andere zorgverlener dan kan het zo zijn dat je de kosten hiervoor zelf moet betalen omdat je verzekering geen afspraken heeft gemaakt met deze instelling. Een mix is een combinatie van beide polissen.

Lees ook:
Zorgverzekering: eigen risico verhogen of niet?

Geldcoach op FunX

We beantwoorden jouw Geldcoachvragen niet alleen online maar ook op radiozender FunX! Luister elke zondag tussen 17.00 en 19.00 uur naar radioshow Hi5 en hoor hoe jij meer uit je geld kunt halen. Heb je de uitzending gemist? Luister 'm dan hieronder terug.

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.