Artikel

Wonen en studeren in de kleine steden

Geplaatst op: 27 januari 2015 door KayleeK
Laatste update: 29 januari 2015
Wonen en studeren in de kleine steden

Net zoals in het vorige deel Wonen en studeren in, heeft Studiekeuze123 ook onderzoek gedaan naar de studentenkamers in de kleinere steden. In dit artikel gaan we in op de andere studentensteden en de wat kleinere steden.

De andere grote studentensteden

Uit het onderzoek is gebleken dat Eindhoven, Leiden, Nijmegen, Delft, Den Haag en Tilburg ook favoriet zijn als studentenstad. In alle zes de steden wonen er meer dan 10.000 studenten. Hierbij staat Den Haag bovenaan met ruim 18.000 inwonende studenten. Tussen deze steden zitten er wel wat verschillen. Zo studeren de meeste studenten van deze zes in Nijmegen. Ruim 40.000 studenten gaan elke dag naar Nijmegen voor hun studie. Toch is Nijmegen met €341,- per maand niet de duurste stad van allemaal om te wonen. Den Haag spant namelijk de kroon met €402,- per maand.

Verschillen en overeenkomsten

In de stad Delft, waar de minste studenten (20.000) van de zes steden studeren en wonen, betaal je voor een kamer €354,- per maand. Dit is na Den Haag het hoogste bedrag wat betaald wordt voor een kamer. In Leiden waar 8000 studenten meer wonen dan Delft ben je voor een kamer maar €348,- per maand kwijt. Ook bij de steden Tilburg en Eindhoven ligt dit bedrag fors lager. Zo betaal je in Tilburg €329,- voor een kamer en is dit in Eindhoven €5,- goedkoper. In beide steden komen dagelijks ruim 30.000 studenten voor hun studie en wonen er ongeveer 12.000 studenten, dat is veel meer dan Delft.

De kleintjes

Verder zijn er ook de steden waar behoorlijk wat studenten naar school gaan, maar waarbij het aantal studenten dat daadwerkelijk in die steden woont veel lager ligt. Zo gaan er in Breda, Enschede, Leeuwarden, Maastricht en Zwolle meer dan 20.000 studenten elke dag naar school, maar wonen er maar 9000 studenten. In Zwolle en Leeuwarden ligt dit aantal nog lager. Zo wonen er maar 5500 studenten in deze steden.

Zwolle en Leeuwarden worden hierbij op de voet gevolgd door Arnhem en Den Bosch, waar ruim 5000 studenten wonen. Wel studeren er in Arnhem en Den Bosch veel minder studenten. Zo zijn er maar 12.000 tot 15.000 studenten die elke dag naar deze twee steden gaan om te studeren. Ook zit er een verschil in de prijzen die je voor een kamer betaald in de opgenoemde steden. Zo betaal je voor een kamer in Arnhem en Den Bosch gemiddeld €332,- per maand, terwijl je in Maastricht al snel €357,- per maand kwijt ben. In Enschede betaal je het minst van de zes en ben je maar €285,- kwijt.

De winnaar(s)

Toch is Enschede niet de goedkoopste stad om in te wonen. Kampen is namelijk met €241,- per maand het goedkoopst. Ook al is Kampen niet echt een studentenstad, omdat er gewoonweg geen studenten in die stad naar school gaan. In de eerste stad waar wel studenten naar school gaan, leggen Gouda en Dronten het met elkaar af om de eerste plaats. In Gouda, waar 2000 studenten studeren en 1300 studenten wonen, betaal je €275,- voor een kamer. In Dronten, waar 1300 studenten wonen en 1600 studenten studeren, ben je 270,- kwijt.

Bron: Studiekeuze123

Bron illustratie: Wikipedia

Zie ook: Wonen en studeren in de grote steden

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.