Artikel

Wonen en studeren in de grote steden

Geplaatst op: 27 januari 2015 door KayleeK
Laatste update: 29 januari 2015
Wonen en studeren in de grote steden

De stad waar je gaat studeren hangt meestal af van de opleiding die je kiest. Zo zijn de meeste opleidingen te vinden in de grote steden; Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en is het zeer voor de hand liggend dat je in 1 van die steden gaat studeren. Maar wanneer je er voor kiest om op kamers te gaan wonen zijn er meer aspecten waar je naar gaat kijken. De prijzen van kamers, de beschikbare kamers, hoe groot de afstand is naar school en of er veel studenten wonen.

Om dit allemaal uit te zoeken naast je studie gaat veel tijd kosten, vandaar dat Studiekeuze123 een onderzoek heeft gedaan naar de studentenkamers in de grote steden.

Amsterdam

Zoals verwacht heeft Amsterdam de meeste studenten. Van de ruim 800.000 inwoners, zijn er ongeveer 50.000 studenten. Daarnaast komen elke dag ruim 115.000 studenten naar de stad Amsterdam om te studeren. Amsterdam is verrassend genoeg niet de duurste stad om te wonen. Ook al betaald de Amsterdamse student wel bijna de hoofdprijs door €414,- per maand te betalen voor zijn of haar kamer.

Welke stad is dan wel het duurst? Het is geen andere grote stad, maar een stad die wel in de Randstad ligt. Het is namelijk de stad Breukelen. In Breukelen wonen geen studenten, dus de prijs van een kamer zou in principe de prijs van een kamer in een flatje zijn. Dan is €459,- een redelijke prijs.

Utrecht

Na Amsterdam is Utrecht de grootste stad met studenten. In Utrecht wonen maar liefst meer dan 30.000 studenten. Daarnaast gaan er ruim 65.000 in de stad naar school. In tegenstelling tot Amsterdam is Utrecht een stuk goedkoper om te wonen. Zo betaald de Utrechtse student €347,- per maand.

Rotterdam en Groningen

Verrassend genoeg gaat de derde plaats voor de meeste studenten niet alleen naar Rotterdam, maar ook naar Groningen. Zo wonen er in Rotterdam ongeveer 25.000 studenten en studeren er meer dan 60.000 studenten in deze stad. In Groningen zijn er ruim 30.000 studenten die wonen in de stad en komen er meer dan 50.000 studenten voor hun studie naar deze studie. Toch zit er wel verschil in de prijs van een kamer in de steden Rotterdam en Groningen. Zo betaal je Groningen maar €341,- voor een kamer en ben je in Rotterdam ruim €30,- duurder uit per maand.

Bron: Studiekeuze123

Bron illustratie: Pixabay

Zie ook: Wonen en studeren in de kleine steden

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.