Artikel

Wat kost een dak boven je hoofd?

Geplaatst op: 17 december 2013 door ThomasPedroli
Laatste update: 26 januari 2014
Wat kost een dak boven je hoofd?

De gemiddelde wachttijd voor een studentenkamer in Utrecht is 21 maanden. Daarom was ik ook opgelucht toen ik al na zes maanden een woning had. Ik was dolblij, tot ik de woning daadwerkelijk bezocht. De hoeken van elke kamer verkleurden langzamerhand, het slot van de voordeur leek geforceerd en de badkamer hing een vreemde geur die nog steeds niet helemaal weg is. Toch mocht ik niet klagen omdat de huur maar 230 euro per maand was.

De huur van een studentenkamer kan drastisch verschillen. Vrienden van mij moeten 450 euro betalen voor een slaapkamer en delen vervolgens alle andere kamers van het gebouw met huisgenoten. Andere studenten hebben meer geluk en betalen te weinig voor te veel. Daarom gaan we kijken waarom deze prijzen zo sterk verschillen. Niet alleen omdat het voor jullie handig kan zijn maar ook omdat ik wil weten of ik bedrogen ben.

Studentenstad

Als de vraag hoog is, stijgt de prijs. Dit is simpele economie en dat geldt natuurlijk ook voor studentenwoningen. Met 104.000 studenten in onze hoofdstad, is Amsterdam wel de meest populaire studentenstad. Dat is ook wel duidelijk aan de gemiddelde huurprijs van bijna 500 euro voor vijftien vierkante meter. Dit blijkt uit een analyse van Sargasso waarin 15.000 aangeboden kamers. Den Haag komt hierna met gemiddeld 475 euro per maand. Rotterdam en Utrecht volgen hierna rond de 450 euro. Nijmegen, Eindhoven en Tilburg zijn nog wel het goedkoopst met prijzen tussen de 300 en 350.

De gemiddelde prijzen voor studentenwoningen stijgen ondertussen al jaren fors. Studenten lijken veel vaker alternatieven te zoeken. Ten eerste blijven steeds meer studenten nog een paar jaar bij hun ouders wonen. Sinds 2012 wonen er ondertussen 17.000 uitwonende Amsterdamse studenten buiten de stad om te kunnen genieten van lagere huurprijzen.

Kwaliteit van de woning

Studenten heb je in alle soorten en maten. De ene houdt van luxe en wil niet graag gezien worden in een 'sloeberwijk' of houdt ervan om dicht bij het centrum te wonen waar de actie is. Voor anderen is een kamer een plek die zo leuk is als je hem zelf invult of ze zijn sowieso niet vaak thuis. Voor elke persoonlijkheid is een woning. Het studentencomplex, dat meestal wordt beheerd door woningcorporaties maar soms ook door particulieren, kost meestal al meer dan driehonderd euro. Anti-kraak is al een stuk goedkoper en is al voor je beschikbaar vanaf honderd euro. Het nadeel eraan is dat het niet zeker is hoelang je mag blijven.

Als je een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit wilt, moet je wel goed zoeken. Als je Kamernet goed in de gaten houd, kan je er soms nog een paar juweeltjes uit halen. Zorg en dan wel voor dat je een goede babbel hebt. Je moet op een hospiteeravond namelijk wel opvallen. Ook kan je gebruik maken van je rechten als student. Studentenverenigingen beheren vaak grote panden die alleen voor leden zijn bedoeld. De prijs is vaak hoog, maar tegelijkertijd ook de kwaliteit van de woning en de locatie.

Details

Let goed op dat je niet te veel betaalt. Als er woningnood is, gaan de prijzen wellicht omhoog. Toch kunnen ze maar zo hoog stijgen. Een maximum is vastgelegd in de Nederlandse wet. Let daarom goed op het aantal euro dat je per vierkante meter betaalt en op de locatie ten aanzien van het centrum. Je kan checken of je te veel betaalt op www.checkjekamer.nl.

Foto:© Flickr


Lees meer artikelen van Thomas.

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.