Artikel

Wat als vrienden geleend geld maar niet terugbetalen?

Geplaatst op: 03 mei 2013 door Edgie
Laatste update: 09 oktober 2014
Wat als vrienden geleend geld maar niet terugbetalen?

Lunch in de kantine, een patatje in de stad of even samen shoppen. Dat is erg gezellig met je vrienden, maar soms heb je vrienden die nooit geld bij zich hebben. Ze kloppen bij jou aan om geld te lenen maar terugbetalen doen ze niet. Nu wil je toch wel graag je geld terug; hoe pak je dat aan?

Vriendschap op het spel

Het gaat om kleine bedragen maar het stapelt zich toch op. Hoe kan ik zonder de vriendschap te verpesten, zorgen dat ik mijn geld terug krijg?” vraagt Chantal zich af. Je wilt het geld wel terugvragen maar je bent bang dat je vriend(in) je een zeikerd vindt, boos wordt of dat jullie vriendschap over is als je erover begint. Begin het gesprek als jullie alleen zijn; bijvoorbeeld samen op de fiets naar huis. Zorg dat je zelf rustig bent. Leg uit dat je het ook lastig vindt en dat je zelf in de problemen komt als je het geld niet terugkrijgt. Via de mail of WhatsApp is niet zo’n goed idee. Je kan elkaar makkelijk verkeerd begrijpen. Een verkeerde smiley kan je berichtje een hele andere lading geven. Even wat moed verzamelen en toch dat gesprek aangaan is beter. Hopelijk snapt hij of zij direct dat jij graag je geld terug wilt. Gaat het gesprek moeilijk? Vraag je dan af of het wel zo’n goede vriend(in) is. Hij of zij blijft immers geld lenen en brengt jou zo in de problemen.

Leen geen nieuw geld meer uit

Maak van tevoren een overzichtje met al het geld wat je nog terug moet krijgen. Spreek tijdens het gesprek een moment af dat zij jou terugbetalen. Dat kan gelijk contant of loop even mee naar het pinautomaat. Via de smartphone met een bankenapp kan natuurlijk ook. Voorkom dat je weer in dezelfde situatie terecht komt en leen voortaan geen geld meer uit aan vrienden waarvan je weet dat ze niet uit zichzelf terugbetalen.

Geldcoach geeft antwoord

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.