Artikel

Waarom is pensioen regelmatig in het nieuws?

Geplaatst op: 10 oktober 2013 door Edgie
Laatste update: 10 oktober 2013
Waarom is pensioen regelmatig in het nieuws?

Pensioen is veel in het nieuws. Dit komt omdat er steeds minder werkenden die AOW-belasting betalen terwijl er steeds meer mensen zijn die AOW uitkering ontvangen. Er moet steeds meer geld worden opgehaald via de belastingen bij steeds minder mensen. Omdat dit niet gaat, moet het pensioenstelsel aangepast worden.

Nieuw pensioenstelsel

Hoe het stelsel gaat veranderen is nog niet duidelijk. Het kan zijn dat de premie gaat stijgen (de werkenden gaan dus meer betalen), de uitkering gaat dalen (de gepensioneerden) krijgen minder geld of een combinatie van beide.

Niet alleen de AOW is vaak in het nieuws, ook het werkgeverspensioen en het aanvullend pensioen komen regelmatig voorbij. De overheid wil bezuinigen. Momenteel hebben werkgevers belastingvoordeel als zij een pensioen betalen voor hun werknemers. Over (een deel van) de pensioenpremie die betaalt wordt, wordt geen belasting betaald. Dit voordeel wil de overheid minder aantrekkelijk maken.

Meer belasting betalen

Werknemers zelf mogen nu een deel van hun pensioen belastingvrij sparen. Omdat mensen gemiddeld ouder worden dan vroeger en langer doorwerken hebben zij meer tijd om voor hun pensioen te sparen. De overheid wil daarom dat er minder geld belastingvrij gespaard kan worden.

Meer weten over pensioen? Bekijk dan de uitlegvideo. Wil je testen hoe het zit met jouw pensioenkennis? Doe dan de Pensioenquiz!

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.