Artikel

Voorbeeldbrieven die je kan krijgen als je schulden hebt

Geplaatst op: 03 maart 2015 door Edgie
Laatste update: 09 maart 2015
Voorbeeldbrieven die je kan krijgen als je schulden hebt

Het kan gebeuren dat je een keer een rekening niet op tijd kan betalen. Je bent vergeten je post open te maken of je hebt even niet genoeg geld op je rekening staan. Je krijgt dan vaak een brief van het bedrijf waar je nog geld aan moet betalen. Hier zie je hoe zo'n brief eruit kan zien met uitleg erbij.

Betalingsherinnering

Betaal je een rekening niet, dan krijg je eerst een betalingsherinnering. Een brief van het bedrijf waar je een schuld hebt met de vraag of je alsnog de rekening wilt betalen voor een bepaalde datum.

Aanmaning

Heb je de rekening na de herinnering nog niet betaald? Dan krijg je een aanmaning: dit is ook een betalingsherinnering maar dat iets minder vriendelijk. Er zijn soms ook consequenties aan verbonden als je niet betaalt. Je moet bijvoorbeeld ook nog rente betalen of het bedrag is verhoogd met een boete. De brief komt vaak van een incassobureau of een deurwaarder. Die is door het bedrijf waar je een schuld hebt ingehuurd om jou te laten betalen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n brief met uitleg:

Klik op het icoontje rechtsonder voor een vergroting.

Tweede aanmaning

Heb je nog steeds niet betaald? Dan krijg je een tweede aanmaning. Deze brief is weer wat strenger. Als je nu niet betaalt, waarschuwt de deurwaarder dat hij over gaat tot dagvaarding: dan moet je voor de rechter verschijnen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n brief met uitleg:

Klik op het icoontje rechtsonder voor een vergroting.

Wat moet je doen?

Wat moet je doen als je zo'n brief gekregen hebt? Maak altijd je post open en schuif de brieven niet aan de kant. Het bedrag wat je moet betalen wordt anders alleen maar hoger en je schulden ook. Bel het bedrijf op en vertel dat je de rekening zo snel mogelijk betaalt. Kan je de rekening niet in één keer betalen? Vraag dan om een betalingsregeling. Op Edgie hebben we een voorbeeld van zo'n brief.

Heb je een brief gekregen met een verkeerde rekening? Laat dit dan ook weten zodat je niet nog meer brieven krijgt waarin je gevraagd wordt te betalen. 

--> Naar de voorbeeldbrieven

Lees ook

Voorbeeldbrieven om zelf te versturen
Schulden: moeilijke woorden
Hoe kom je in de schulden?
Hoe kom je uit de schulden?
Geldcoach: vragen over schulden

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.