Artikel

Stufi is goud waard

Geplaatst op: 10 oktober 2013 door kimvandijk
Laatste update: 10 oktober 2013
Stufi is goud waard

Leen niet te veel wordt er geroepen. Mijn ouders gaven mij een ander advies: leen zoveel je wilt, het is de goedkoopste lening die je ooit zal krijgen. Eens. Maar afbetalen zal op een dag toch moeten gebeuren. Nu ik geen stufi meer heb, vraag ik me af of ik al dat geld wel nodig had in mijn studententijd. Ik heb nu minder geld dan toen, en ben met wat ik heb gelukkiger dan in mijn studententijd. Hoe komt dat? Ik koop bewuster. Dat maakt een wereld van verschil.

Studeren is fantastisch!

Mijn studententijd was niet mis. Minimaal 1x per jaar op wintersport, studentenvereniging, nog een weekje of twee naar de zon, nooit nee gezegd tegen een feest of een avond drinken, meerdere weekendjes weg per jaar. Het einde van de maand bestond vooral uit oud brood en pindakaas, maar dat had ik er met alle liefde voor over. Wat vooral lekker was, na het einde van de maand zo door te zijn gekomen, was het moment waarop de stufi weer kwam. Meteen naar de Kalverstraat, me weer even rijk voelen. Troep kopen. Of als het weer omsloeg, ik geen zin meer had in m'n college, of me verveelde. Altijd: winkelen.

Je hebt gewacht op die stufi, je weet wat je nodig; hebt komende maand of miste de afgelopen twee weken dat je zonder geld zat (ja het eind van de maand komt redelijk neer op de tweede helft van de maand) Dat bevredigde steeds heel even, maar niet voor lang. Ik ging toch liever op t terras zitten. Maar ja, je moet blijven meegaan met de tijd en iedereen om me heen had altijd nieuwe leren jasjes voor tussen de zomer en de herfst in. Als zij dat konden kon ik dat natuurlijk ook. En wordt er wat gejat in de kroeg? Volgende maand gewoon een nieuwe kopen. Outift nodig voor een datediner, kerstdiner, gadgets voor een themafeest, borrel, wintersport, ga maar door.

Verhuizen

Aan het eind van mn studententijd verhuisde ik naar een kleinere kamer. Ik woonde vrij ruim en al vijf jaar op dezelfde plek. Maar eens kijken wat ik dan maar weg ga doen, aangezien niet alles er in zal passen. Gelovende dat het wel meeviel. Maar er begonnen zoveel dozen en tassen met vergeten spullen op te duiken! Kledingstukken waarvan ik ooit maar gewoon besloten dat het weg was. Zo achteloos. Als dat je tien keer achter elkaar overkomt in een paar uur tijd, begin je je wel te schamen. Ik heb 23 vierkante meter zinloze troep weggedaan. Amper gebruikte spullen, écht verspilde waarde. Van het geld, en de ongebruikte spullen. Dat verspilde geld is wel mijn studieschuld. Het voelt vrij brak om te moeten gaan afbetalen voor dingen die ik niet gebruikt heb, maar ik kan het alleen mezelf aanrekenen. Ik heb ze gekocht en niet gebruikt. Mijn keuze, mijn consequentie.

Verdampt

Ondertussen heb ik me ontdaan van al die extra spullen en kleding en daar ben ik blij om. Ik heb nu, een jaar na m'n afstuderen, letterlijk niks in m'n huis wat is overgebleven van m'n studietijd. Best wel confronterend. Wat ik me daardoor afvraag: als ik iets verstandiger met mijnn aankopen was omgegaan, en mijn consumptiegedrag binnen de perken had gehouden, hoe zou mijn studieschuld er dan hebben uitgezien? Misschien wel even hoog hoor, maar zou daar nu nog wat van over zijn in de vorm van een mooi meubel, een tijdloze jurk, een leuk spaarpotje? Naast de goede herinneringen, die ik voor geen goud zou willen inruilen, en mijn diploma's, is de rest verdampt. Ik kan alleen maar schatten hoe groot dat verdampte gedeelte is, maar ik doe het liever niet.

Er zijn zoveel makkelijke manieren om net wat bewuster uit te geven. Niet om geld te besparen, maar om geld zó uit te geven dat jij er het meest blij van wordt. Niet een instant-shot oppervlakkig geluk, maar langdurige vrolijkheid waar je ook weer met een glimlach op terugkijkt. Want dát gedeelte van die schuld, betaal ik met alle liefde terug.


Kim bedacht samen met vriendinnen 'Buy Nothing New', een maand lang niets nieuws kopen maar kijken wat je eigenlijk allemaal aan spullen hebt staan. 

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.