Artikel

Solliciteren: wat je níet moet doen!

Geplaatst op: 07 oktober 2014 door Edgie
Laatste update: 07 oktober 2014
Solliciteren: wat je níet moet doen!

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Nu moet je je voorbereiden, maar hoe doe je dat goed? Lees wat je vooral niet moet doen en gebruik de tips!

Laat jezelf niet overdonderen

Omdat je in een sollicitatiegesprek wordt beoordeeld, kun je je best onzeker gaan voelen of misschien ga je je heel erg verdedigen. Als zoiets gebeurt tijdens een gesprek, vertel dan rustig hoe je je voelt. Hierdoor laat je zien dat je inzicht hebt in hoe je in elkaar zit. Om dit te voorkomen, kun je je het beste goed voorbereiden, maar leer nooit standaard zinnen uit je hoofd!

Geef geen standaard antwoorden

Werkgevers zitten niet te wachten op mensen die zichzelf niet kennen en precies zeggen wat zij denken dat de recruiter wil horen. Ze zoeken mensen die authentiek zijn. Zo kun je je onderscheiden: 1) Maak een Belbin-test. Op die manier krijg je meer inzicht in jezelf. Hoe gedraag je je in een team? Daarmee kun je meer over jezelf vertellen in een gesprek.
2) Zet een paar unieke positieve eigenschappen bovenaan je CV. Daarmee beïnvloed je de recruiter positief.

Ratel geen verhaaltje af

Meestal kunnen de mensen die je beoordelen bij een gesprek goed zien of je echt jezelf bent en of je je anders voor doet. Probeer vantevoren te oefenen met een manier van vertellen die bij jou past. Vertel eens wat over je CV aan je moeder, maar ook aan je opa of een vriend.

Zwak je sterke punten niet af

Het is heel belangrijk dat je vertelt waar je goed in bent, maar vertel het niet te aarzelend. De twijfel of onzekerheid straal je dan uit. Vertel waar je goed in bent en noem een voorbeeld daarbij. Spreek direct en iets stelliger dan normaal, maar blijf altijd lachen!

Vergeet niet om vragen te stellen

Verzin vantevoren wat vragen die je wilt stellen en stel ook vragen die tijdens het gesprek opkomen, Daarmee komt er wat verdieping in het gesprek. Ook ontstaat er daardoor, als het goed is, een meer ontspannen sfeer van gelijkwaardigheid.

Draag niet de verkeerde kleren

Je uitstraling is ook belangrijk. Natuurlijk wordt je beoordeeld op wat je vertelt, maar als je voor een serieuze baan gaat en aan komt zetten in een trainingsbroek, wordt je gewoon niet serieus genomen. Weet je niet zeker wat je aan moet trekken? Vraag een vriend om advies.

Lees ook: Ik heb moeite met solliciteren
en Hoeveel ga jij later verdienen?

Foto: Flickr
Met dank aan Psychologie Magazine

Auteur

Hoeveel denk jij (netto) te gaan verdienen?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.