Artikel

Pensioen opbouwen bij de baas: werkgeverspensioen

Geplaatst op: 24 september 2013 door Edgie
Laatste update: 10 oktober 2013
Pensioen opbouwen bij de baas: werkgeverspensioen

Pensioen kun je ook opbouwen via je werk: het werkgeverspensioen. Een deel van dit pensioen betaal je zelf, het wordt automatisch ingehouden op je maandelijkse salaris. Het grootste deel betaalt je werkgever.

Pensioenfondsen en verzekeraars

Deze maandelijkse bijdragen worden beheerd door pensioenfondsen en verzekeraars. Zij hebben eigenlijk één grote spaarpot, waar inmiddels zo'n 1000 miljard euro in zit. Ze keren het geld aan je uit als je stopt met werken. 

Bij sommige werkgevers hoef je zelf niets bij te dragen terwijl bij andere werkgevers een heel hoog bedrag ingehouden wordt op je salaris. Een eigen bijdrage van zo’n 25% van de te betalen premie door de werkgever wordt als normaal beschouwd.

Extra pensioen opbouwen

In Nederland verdienen de meeste mensen meer dan het netto minimum loon. Daardoor zouden velen een enorme terugval hebben als zij van hun echte loon op de pensioendatum alleen maar het basispensioen AOW zouden krijgen. Daarom is het mogelijk gemaakt om extra pensioen op te bouwen via je werk.

Een “goed” pensioen heb je als je zo’n 70% van je laatste inkomen ontvangt. Dat halen tegenwoordig nog maar weinig mensen. Met de 70% kun je bijna net zo blijven leven als je deed tijdens je werkzame periode.

Hoeveel werkgeverspensioen je ontvangt is afhankelijk van het aantal jaren dat je gewerkt hebt en de hoogte van je salaris. Voor de meeste Nederlanders is het werkgeverspensioen zo'n 40% van hun totale pensioen.

Als je geen werkgeverspensioen hebt

Maar in sommige gevallen betaalt je werkgever niet mee aan je werkgeverspensioen. Je bouwt ook geen pensioen op via je werk als je ondernemer bent of zelfstandige (zzp'er). Dan zul je zelf iets moeten regelen. Als je niets doet heb je zodra je met pensioen gaat alleen inkomen uit de AOW. Tenzij je dan bijvoorbeeld hun bedrijf kunnen verkopen voor heel veel geld. Maar dat kan lang niet altijd. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt of je zelf gaat sparen of het op een andere manier oplost.

Meer weten over pensioen? Bekijk dan de uitlegvideo. Wil je testen hoe het zit met jouw pensioenkennis? Doe dan de Pensioenquiz!

Auteur

Denk jij wel eens na over je pensioen?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.