Artikel

Nieuwe blogger voor Edgie: Jantina

Geplaatst op: 14 november 2014 door Jantina Kamminga
Laatste update: 28 mei 2015
Nieuwe blogger voor Edgie: Jantina

Wie ik ben? Jantina Kamminga, 23 jaar en woonachtig in Heemskerk (Noord-Holland). Ik ben student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en het diploma is ondertussen bijna in zicht. Ik ben gek op series kijken, mijn perfecte weekend breng ik dan ook in bed door met de laptop op schoot. Soms pingel ik wat op mijn keyboard en elke dag denk ik aan de wereldreiziger die ik ooit zal worden. Mijn vrienden vinden me dan ook een gekkie.

Ik zie mezelf nog zitten. Elke vrijdagavond zat ik verbitterd aan de keukentafel folders in elkaar te vouwen. Ik was 14 jaar en verdiende maar liefst 10 euro per week. Wat was ik daar blij mee. Van mijn ouders moest ik het sparen, maar dat lukte niet echt. Waar ik het dan aan uitgaf? Cadeautjes, DVD's en de snoepautomaat op school. Mijn ouders vonden dat het uit de hand liep en namen mijn pinpas in.

Opvoeding

Inmiddels zijn we negen jaar verder. De folderwijk is opgezegd en in plaats van 10 euro per week verdien ik nu 10 euro per uur. Ook hoeven mijn ouders me niet meer te controleren. Maar het heeft wel geholpen. Vaak als ik iets gekocht heb, vraagt mijn moeder 'Goh, had je dat nodig?', ik zeg dan altijd maar 'Ja', ook al is dat niet zo. Mijn ouders vinden alles zelf betalen een manier om goed met geld om te leren gaan. Ze vinden dan ook dat als ik niet genoeg verdien, dat ik dan maar meer moet gaan werken. Ze betalen verder ook niet veel voor me. Mijn rijbewijs moest ik zelf betalen, zorgverzekering moet ik zelf betalen en ook mijn collegegeld moet ik zelf betalen.

Toekomstplanner

Eigenlijk vinden mijn ouders dat ik nog steeds een gat in de hand heb. Maar aan de andere kant vinden ze dan dat ik wel goed kan sparen. Dat ik een spaarder ben blijkt wel uit de Geldtype-Test, daar komt namelijk uit dat ik Toekomstplanner ben. Waar ik voor spaar? Grote vakanties en uiteindelijk mijn uitzet. Een paar jaar geleden maakte ik iedere dag een lijstje waarop ik schreef hoeveel geld ik uitgaf. Daar schrok ik zo van, dat ik maar snel gestopt ben. Maar het hielp wel, ik ging bewuster met mijn geld om en bespaarde zo meer.

Over mij

De komende tijd kunnen jullie veel verschillende artikelen en columns van mij verwachten waarin ik vooral over geld sparen zal hebben. Ik hoop dat niet alleen jullie er iets van opsteken, maar ikzelf ook.

Als jullie vragen, suggesties of opmerkingen hebben, reageer dan hieronder of stuur me een berichtje.

Lees ook:

Interview: Jantina aan het woord over geld!

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.