Artikel

Moet ik de papieren van mijn oude (bij)baan bewaren?

Geplaatst op: 17 december 2013 door Edgie
Laatste update: 02 januari 2014
Moet ik de papieren van mijn oude (bij)baan bewaren?

Marcel (19): ”Ik heb vanaf mijn 16e gewerkt in een supermarkt. Ik kreeg iedere maand een loonstrookje en ieder jaar een jaaropgave en pensioenoverzicht. Ik ben zelf nogal chaotisch en heb alles in een doos bewaard. Er missen ook een paar loonstrookjes."

“Ik heb sinds kort een nieuwe bijbaan waarvan ik verwacht dat ik er over een paar jaar fulltime kan werken. Dus financiële post van deze baan ben ik van plan beter te bewaren. Ik wil mijn doos met papieren weggooien maar nu vraag ik mij af: hoe belangrijk is het om loonstrookjes van een vorige bijbaan te bewaren? En hoe lang moet je jaaropgaven van je vorige baan bewaren? Heb je daar later nog iets aan?”

Bewijs dat je gewerkt hebt

Zodra je je jaaropgave binnen hebt aan het einde (of het begin) van het jaar, hoef je loonstrookjes van dat jaar niet meer te bewaren. Je jaaropgave alleen is voldoende. Al je jaaropgaven moet je goed bewaren. Als je bijvoorbeeld niet meer kan werken en je moet (tijdelijk) een uitkering aanvragen, dan moet je kunnen laten zien dat je gewerkt hebt. Dit doe je door middel van je jaaropgaven.

Papieren bewaren voor de belasting

Voor het terugvragen van belasting (of later, bij een vaste baan, het doen van belastingaangifte) heb je ook je jaaropgave nodig. Voor de Belastingdienst moet je papieren vijf jaar bewaren. Bonnen of papieren die ouder zijn dan vijf jaar, kun je niet meer opgeven bij de belasting. Dit gaat dan om papieren als reiskostenvergoeding of ziektekosten.

Je jaaropgaven moet je wel blijven bewaren, ook na vijf jaar. Bij veel werkgevers kun je loonstroken en jaaropgaven ook digitaal bekijken. Deze kun je dan vervolgens opslaan en bewaren als je een back-up maakt van je computer. Zo voorkom je dat straks een doos vol papieren hebt en je niet meer weet wat waar ligt.

Geldcoach op FunX

We beantwoorden jouw Geldcoachvragen niet alleen online maar ook op radiozender FunX! Luister elke zondag tussen 17.00 en 19.00 uur naar radioshow Hi5 en hoor hoe jij meer uit je geld kunt halen. Heb je de uitzending gemist? Luister 'm dan hieronder terug.

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.