Artikel

Misleidende aanbiedingen van winkels

Geplaatst op: 03 december 2014 door Melanie
Laatste update: 08 december 2014
Misleidende aanbiedingen van winkels

Met de feestdagen voor de deur zien winkels hun kans schoon om consumenten goede aanbiedingen te doen. De Consumentenbond meldt dat bij bol.com bijna 73% van de aanbiedingen nep zijn. Artikelen worden vaak aangeboden voor prijzen met een hoge korting, maar in werkelijkheid is die korting er helemaal niet.

Wehkamp ontkent

De winkels van Bol.com, Wehkamp en Blokker worden vaak genoemd als misleidend. Zo heeft Bol.com een prinsessenkasteel aangeboden voor € 129 euro. Dit kasteel was eerst € 169 euro. Dit kasteel werd echter enkele maanden geleden nog aangeboden voor € 129 euro zonder dat dit een aanbieding was. Deze prijsverandering is dus onterecht.

Directeur Daniel Ropers vindt de beschuldigingen van de Consumentenbond "zwaar onterecht". Ook Wehkamp onkent misleidende prijzen te hebben. Een woordvoerder laat aan het NOS weten dat Wehkamp er geen voordeel bij heeft, als er een hogere 'van'-prijs wordt genoemd. "Vanaf aanstaande dinsdag zal bij de doorgestreepte prijzen vermeld worden dat dit om adviesprijzen van leveranciers gaat."

Wanneer is er sprake van een aanbieding?

Er is sprake van een aanbieding wanneer het product ook daadwerkelijk die prijs gekost moet hebben. In het geval van het prinsessenkasteel moet het kasteel € 169 euro gekost hebben. Het maakt niet uit wanneer het kasteel deze prijs gehad heeft. Het kasteel kan dus ook een tijdje geleden € 169 euro gekost hebben, dan is het alsnog een aanbieding. Het is aan de koper om slim aankopen te doen.

Zelf misleidt?

Weet je zeker dat je de verkeerde prijs hebt betaald voor een artikel? Bij misleiding kun je een deel van je geld terugvragen. Dit kost echter veel tijd. De ACM kan wel optreden. Deze organisatie legt boetes op aan winkels en webshops die consumenten misleiden.

Lees ook:  Miskoop? Verkoop het door

Bron: NOS

Foto: Jessica Lucia

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.