Artikel

Lid worden van een studentenvereniging of niet?

Geplaatst op: 04 september 2013 door Edgie
Laatste update: 15 september 2014
Lid worden van een studentenvereniging of niet?

Alex (19) heeft net zijn introductieweek achter de rug. “Daar probeerden veel studentenverenigingen me over te halen om lid te worden. Lid zijn lijkt me erg leuk, maar kost dat niet heel veel geld?”

Feestjes, borrels en jaarclubetentjes

Lid worden van een studentenvereniging of niet? Dat vragen veel eerstejaars studenten zich af. Lid zijn van een vereniging kost geld. Bij veel verengingen betaal je contributie en ook voor feestjes en borrels en jaarclubetentjes ben je geld kwijt. Maar het is natuurlijk wel hartstikke gezellig en je leert een hoop nieuwe mensen kennen.

Financieel Studieplan

Informeer bij de vereniging waar je lid wilt worden hoe hoog de kosten zijn, een ouderejaars kan je vast ook vertellen hoeveel je ongeveer kwijt bent. Op financieelstudieplan.nl kun je je inkomsten en uitgaven per maand op een rij zetten en zien hoe jij er financieel voor staat. Zo zie je gelijk of je het geld voor je lidmaatschap, de drankjes en de etentjes kunt missen of niet.

Vaardigheden voor op je cv

Lid zijn van een studentenverenging is niet alleen heel gezellig maar je kunt er ook je cv mee aanvullen. Als je een jaar in het bestuur zit doe je onder meer ervaring op met organiseren, communiceren en leiding geven. Bovendien bouw je een netwerk op.

Veel studentenverenigingen hebben ook commissies waarin je actief kunt worden, dit neemt minder tijd in beslag dan een bestuursfunctie. Bedrijven zijn vaak erg blij met deze extra ervaring en je hebt zo al gauw een streepje voor op andere sollicitanten.

Lid worden of niet?

Of je lid wordt of niet is een afweging die je zelf moet maken. Lid worden van een studentenvereniging kost geld en vaak ook extra tijd, maar het kan je veel opbrengen voor je loopbaan. Recruiters kijken ook naar wat er naast je studie op je CV staat. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor de gezelligheid lid te worden. 

Wil je verder lezen over wat een studentenvereniging kost? Lees het op wordlid.com


Lees ook: Een schuld om u tegen te zeggen
Auteur

Word jij lid van een studenten-vereniging?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.