Artikel

Kosten en opbrengsten van het WK

Geplaatst op: 22 juni 2014 door Debra
Laatste update: 17 februari 2015
Kosten en opbrengsten van het WK

Wat zou je doen met 3 miljoen euro? Als je voor 3 miljoen euro bij de Albert Heijn boodschappen zou doen dan kreeg je 200.000 WK Hamsters. Of 300.000 WK jurkjes van Olcay Gulsen kopen. Maar het dat geld kun je ook met 1500 vrienden business class vliegen naar Sao Paulo Brazilië.

Qatar had andere plannen met 3 miljoen euro. In 2010 werd bekend dat het WK van 2022 in Qatar wordt gehouden. De voetbalwereld was geschokt omdat het land op de 95ste plaatst staat op de wereldranglijst en het er ook veel te warm is om te voetballen. De Engelse krant The Sunday Times zegt dat er 3 miljoen dollar is betaald aan Afrikaanse functionarissen van de voetbalorganisatie.

The Sunday Times beschikt over een e-mailwisseling waarin staat dat de FIFA-bestuurders zich hebben laten omkopen door de Qatarese oud-FIFA-bestuurder Mohamed Bin Hammam, dat zegt de krant in een artikel van 1 juni.

Profiteren

Maar waarom wil een land het WK binnenhalen? Er zijn grote opbrengsten van toeristen die naar de wedstrijden komen kijken. Het land wordt zo ook op de kaart gezet. Maar naast toerisme is het WK ook goed voor bedrijven. In Nederland hebben we bijvoorbeeld de marketing met de juichpakken, de Holándress van Bavaria en natuurlijk de WK Hamsters. Dus zelfs als het WK niet eens in eigen land wordt gehouden wordt er geprofiteerd.

Al deze acties hebben de supermarkten in Nederland al 21 miljoen opgeleverd, dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. Als Nederland ver in het WK komt dan kan dit oplopen naar 50 miljoen.

Miljarden

Landen kunnen profiteren van het wereldkampioenschap maar er zitten ook grote kosten aan verbonden. Nrcq heeft een tabel gemaakt waaruit blijkt dat Brazilië tot nu toe het meeste geld in het WK stopt. Naar schatting 14 miljard dollar. Ter vergelijking staan: Frankrijk gaf in 1998 1 miljard dollar uit aan het WK en Duitsland in 2006 4,3 miljard.

Discussie

Er is een hele discussie over de hoeveelheid geld die er in het WK wordt gestopt door Brazilië en de arme bevolkingsgroepen in het land. Wat denk jij? Vind jij het onzin dat er zoveel geld aan wordt besteedt of zie jij vooral de voordelen?

Foto: Soerfm

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.