Artikel

Kleding nodig, maar geen geld. Wat nu?

Geplaatst op: 24 oktober 2013 door Nina Juffermans
Laatste update: 28 oktober 2013
Kleding nodig, maar geen geld. Wat nu?

Iedereen wil er leuk uitzien. Jij en ik, voor jezelf of voor een ander. Nou heb je voor leuke kleren wel wat nodig: geld. Maar wat nou als geen geld hebt om nieuwe kleren te kopen? Zou het dan een optie zijn op ze zelf te maken? Ik vroeg het Saskia van Rij, student Art and Economics aan de HKU in Utrecht. Zij heeft ervaring met het maken van kleren.

Waarom maakte jij kleren?

Ik heb zelf kleding gemaakt omdat ik het ten eerste leuk vind om te doen. Geen geld was destijds nog niet zo'n groot probleem voor mij en buiten dat zijn stoffen ook niet goedkoop, verkijk je daar niet op. Ik heb het eigenlijk altijd al leuk gevonden om wat anders te hebben dan anderen, of om gewoon wat te doen met stoffen en daar dan wat uit te laten komen. Ik heb ook een cursus gehad van een dag, waarin ik de basics leerde, dus na die cursus ben ik natuurlijk wat vaker aan de slag gegaan. Puur uit interesse dus eigenlijk.

Naast uit interesse, heb ik ook een kledingcollectie ontworpen voor mijn profielwerkstuk in de zesde klas. Dit was eigenlijk ook uit interesse, maar was wel heel anders dan voor mezelf ontwerpen en maken. Het moest toch gestructureerder en doordachter. Als ik voor mezelf werk, doe ik gewoon wat me leuk leek. Nu moest ik een heel thema hebben en daar moodboards etc. bij maken. Het was een stuk ingewikkelder, maar daarom niet minder leuk.

Wat maakte je precies?

Ik heb vooral jurkjes gemaakt. Er is een project waar ik wel heel trots op ben. Ik werk niet echt met patronen, maar meer met een paspop en dan gewoon wat stof daarop draperen, spelden erin en vastnaaien. Het jurkje waar ik trots op ben, heeft een heel laag uitgesneden rug. Het is een zwart jurkje met kant er overheen.

Is het lastig om kleren te maken?

Het was best lastig ja. Ik had bij die cursus op een heel andere machine gewerkt dan ik thuis heb staan, waardoor ik eerst die machine nog moest uitvinden. Na het uitvinden van de naaimachine was dat niet heel lastig meer, maar de maat vond ik wel lastig. Mijn paspop is verstelbaar en heeft een iets grotere maataanduiding dan de werkelijkheid, waardoor het soms best lastig was om de precieze maat te vinden.

Heb je de zelfgemaakte kleding ook vaak gedragen?

Ik heb het jurkje met de laag uitgesneden rug wel vaak gedragen. Vooral naar speciale gelegenheden. Altijd leuk om op complimentjes te reageren met "Dankjewel, ik heb hem zelf gemaakt!" Ik heb hem vooral gedragen naar modefeestjes, waar ik via mijn blog voor was uitgenodigd. Ook heb ik hem een keer aangehad tijdens een optreden op de benefietavond van mijn middelbare school.

Wat zijn de voor- en nadelen van zelf kleding maken?

Het voordeel is dat je aparte dingen aan hebt en dat je het volledig naar je eigen smaak kunt maken. Nadelen zijn dan weer dat het niet altijd zo wordt als je in je hoofd hebt en dat de stoffen tegenwoordig best duur kunnen zijn. Zeker de mooie.

Zou je het studenten wel aanraden?

Ik zou het studenten wel aanraden, maar eerder als ze al een naaimachine in huis hebben. Zo'n ding is best duur. Een paspop is ook handig om te hebben, zeker een verstelbare, omdat je hem dan volledig kunt aanpassen naar je eigen maat. Stoffen zijn duur, dus niet op de markt kopen. Daar vallen de prijzen altijd tegen. Als je zelf iets wilt maken, kun je het beste naar een grote stoffenbeurs gaan. Daar zijn de prijzen vaak beter en hebben ze bovendien een veel groter aanbod! Als je wil beginnen, is het wel een keer een hele grote investering, maar je kunt er wel lang plezier van beleven.

Heb je nog tips voor ons?

Ik zou zeker, als je er het geld voor hebt, een cursus doen. Je weet dan veel meer over een naaimachine en over patroon tekenen of met patronen werken. Dan kun je dus ook bladen als de Burda of Knipmode kopen en daaruit je inspiratie halen. Als je niet met patronen kunt werken, moet je het allemaal op jezelf draperen en vastspelden of op een paspop. En verder de stoffenbeurzen natuurlijk.

En als zelf kleding maken nou geen succes is? Wat dan?

Er zijn tegenwoordig heel veel leuke en goedkope winkels. Primark is hier natuurlijk het grote voorbeeld van, maar ook tweedehands winkels kunnen erg leuke en aparte dingen hebben voor kleine prijsjes. En verder gewoon in de sale shoppen, wat tegenwoordig bijna altijd is. Je kunt ook een goede garderobe opstellen van mooie basics, waar je eindeloos mee kunt combineren, zoals mensen dat vaak zeggen En voor je verjaardag, sinterklaas of Kerst kan je gift cards vragen.

Benieuwd? Lees dan de blog van Saskia!

Zelf deed ik vorig jaar samen met mijn oma ook een poging om kleren te maken. Bekijk hier het filmpje:

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.