Artikel

Jonge ondernemer Maartje Anna: "Ik hou me vast aan mijn eigen stijl"

Geplaatst op: 21 oktober 2014 door Nanzhu Hiddes
Laatste update: 22 oktober 2014
Jonge ondernemer Maartje Anna: "Ik hou me vast aan mijn eigen stijl"

De 22-jarige Maartje Anna heeft sinds juni haar eigen fotografie bedrijf. Met haar onderneming staat ze ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ze studeert aan de fotovakschool in Amsterdam. Na haar opleiding wil ze haar bedrijf verder uitbreiden.

Wat voor onderneming heb je?

“Ik ben zelfstandig fotograaf en tegelijkertijd grafisch vormgever, maar ik hou me voornamelijk bezig met fotografie. Omdat mijn bedrijf nog niet zo lang bestaat ben ik nu hoofdzakelijk bezig met het opstarten en promoten. Dit doe ik vaak via mond tot mond reclame en een beetje via marktplaats. Hierdoor heb ik een bruiloft gefotografeerd en dat vond ik ontzettend leuk! Vandaar dat ik heb besloten om me hierop te focussen”.

Hoe kwam je erop om je onderneming te starten?

“Mijn hele leven ben ik al bezig met beeld. Hiervoor deed ik aan grafisch vormgeven, maar dat bleek het toch niet te zijn. Uiteindelijk wil ik heel graag fotograaf worden. Op dat moment kwam ik erop om mijn eigen onderneming te beginnen. Door deze opleiding hoop ik verder te komen om daarna mijn bedrijf uit te breiden."

Hoe onderscheid jij je van andere fotografen?

“Ten eerste hou ik mijn eigen stijl aan. Ten tweede probeer ik een goed aanvaardbaar tarief te vragen. Niet te laag en niet te hoog. Daarnaast streef ik naar het maken van unieke foto's. Hierbij heb ik het niet over standaard studiofoto's, maar ook naar buiten gaan en spontane foto's maken.”

Wat zijn de voor- en nadelen van een eigen onderneming?

“Een voordeel is dat je het bedrijf je eigen kan maken. Dat ziet er professioneler uit, het is uniek en als je het goed doet krijg je vanzelf meer klanten. Daarnaast hoef je geen btw te betalen. Een nadeel is de boekhouding en alle papieren die je moet gaan uitwerken.”

Wat zijn jouw tips voor iemand die zelf een onderneming wil starten?

“Wat mij vooral erg is tegengevallen zijn de administratieve werkzaamheden. Elke drie maanden moet je alles op orde hebben voor de belasting. Bij een vrij beroep zoals in mijn geval fotografie, is het niet nodig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je dit niet doet dan heb je geen deadline voor je administratieve werkzaamheden en kan je het op je eigen tempo regelen.”

Wat zijn uiteindelijk je toekomstplannen?

“Ik leef momenteel van dag tot dag, wat ik wel heel graag wil is groter worden met mijn bedrijf. Ik wil graag rond kunnen komen met wat ik leuk vind, en dat is fotografie. Heel misschien wil ik samenwerken met vrienden, maar ik wil graag mijn eigen merk behouden en mijn gang kunnen gaan met wat ik doe. Zonder dat ik hierbij op anderen hoef te letten.”

Benieuwd naar het werk van Maartje Anna? Check dan haar website:
Maartje Anna Fotografie

Lees ook:
Jonge ondernemer Ferrell Voll: "Gewoon doen, niet te lang nadenken!"
Jonge ondernemer Tugrul: Wees vastberaden!

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.