Artikel

Is het slim om via DUO te lenen als student?

Geplaatst op: 26 augustus 2014 door Edgie
Laatste update: 26 augustus 2014
Is het slim om via DUO te lenen als student?

Ik ben nu tweedejaars student en vorig jaar heb ik niet geleend bij DUO. Maar ik heb steeds aan het einde van de maand net niet genoeg geld en daardoor moet ik soms geld van vrienden lenen. Daarom wil ik eigenlijk bijlenen bij DUO, maar is dat slim?

Zet je in- en uitgaven op een rij

Voor je gaat bijlenen is het slim om eerst je in- en uitgaven op een rijtje te zetten. Dat kan met de handige tool Financieel Studieplan. Als je dat gedaan hebt, zie je beter waar je je geld aan uitgeeft. Betaal je op dit moment bijvoorbeeld veel voor abonnementen? Kijk eens of je nog wel gebruik maakt van die abonnementen of dat je ze kunt stopzetten. Ook zie je waardoor er geld binnenkomt. Heb je al een bijbaantje? En waar wil je eigenlijk meer geld voor hebben? Als je gaat studeren in het buitenland of meer geld nodig hebt voor een bepaalde stage, is het best slim om te lenen. Dit is een goede investering voor later. Voor een luxe vakantie of een scooter is je studielening niet bedoeld.

Bereken wat je lening kost

Als je gaat lenen, kun je dat via mijnduo doen. Bedenk wel dat het geen gratis geld is. Als je je diploma haalt, wordt je basisbeurs een gift, maar het geld dat je geleend hebt, moet je na je studie weer gaan terugbetalen. Met de rekenhulp van DUO kun je uitrekenen hoeveel studieschuld je krijgt als je nu gaat lenen. Als je in september 2015 gaat studeren, zou het kunnen dat je basisbeurs een lening wordt. Dat kan betekenen dat je een hogere studieschuld krijgt na je studie. Lenen bij DUO is voor een student het voordeligst, bij andere instanties kost het terugbetalen meer geld, omdat de rente van de lening eigenlijk altijd veel hoger is.

Kun je het betalen?

Je moet altijd zelf bekijken of je vindt dat je kunt gaan lenen. Vanaf twee jaar nadat je je diploma hebt gekregen moet je gaan afbetalen. Je kunt ook eerder beginnen. Je hebt dan de mogelijkheid om alles in één keer te betalen of een bedrag per maand. Om dit beter te kunnen besluiten, kun je de studieleenwijzer van NIBUD gebruiken. Daarmee kun je een inschatting maken van de kosten en inkomsten na je studie om te zien of je dit zal kunnen betalen.

Lees ook:
Wat zou er veranderen met een sociaal leenstelsel? 
Ik heb een grote schuld bij mijn ouders, hoe betaal ik dit af?Foto: Flickr

Auteur

Werken naast school/ studie vind ik..

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.