Artikel

Hoeveel pensioen krijg je later?

Geplaatst op: 10 oktober 2013 door Edgie
Laatste update: 10 oktober 2013
Hoeveel pensioen krijg je later?

Je pensioen bestaat uit AOW eventueel aangevuld met werkgeverspensioen en aanvullend pensioen.

AOW

De hoogte van de AOW is voor iedereen gelijk, ongeveer 90% van het minimumloon. Dat is zo’n 1.100 euro bruto per maand als je alleenstaand bent, of 1.500 euro bruto per maand samen met je partner. Dat lijkt misschien veel geld, maar het is net genoeg om zelfstandig van te leven.

Voor de meeste mensen is de AOW ongeveer 45% van hun totale pensioen. Zij bouwen op andere manieren extra pensioen op. Dit kan bijvoorbeeld via je werk of met een aanvullend pensioen.

Werkgeverspensioen

Hoeveel werkgeverspensioen je ontvangt is afhankelijk van het aantal jaren dat je gewerkt hebt en de hoogte van je salaris. Voor de meeste Nederlanders is het werkgeverspensioen zo'n 40% van hun totale pensioen.

Een “goed” pensioen heb je als je zo’n 70% van je laatste inkomen ontvangt. Dat halen tegenwoordig nog maar weinig mensen. Met de 70% kun je bijna net zo blijven leven als je deed tijdens je werkzame periode.

Aanvullend pensioen

Aanvullend pensioen wordt steeds belangrijker. Doordat de AOW en het werkgeverspensioen onder druk staan en naar de toekomst toe waarschijnlijk minder gaan opbrengen word het belangrijk dat je zelf actief iets gaat doen. Hoe je dat doet mag je natuurlijk zelf weten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je pensioen aan te vullen, afhankelijk van wat je doet, krijg je later meer of minder geld. Het is wel zo dat hoe eerder je begint met geld opzij zetten, hoe meer je hebt later. 

Meer weten over pensioen? Bekijk dan de uitlegvideo. Wil je testen hoe het zit met jouw pensioenkennis? Doe dan de Pensioenquiz!

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.