Artikel

Hoe zit het met je pensioen als je voor jezelf werkt?

Geplaatst op: 15 oktober 2013 door Edgie
Laatste update: 14 mei 2014
Hoe zit het met je pensioen als je voor jezelf werkt?

Fabian (23) is student en vormgever en heeft een vraag over zijn pensioen.
'De kans is groot dat ik als zelfstandig ondernemer of ZZP-er aan de slag ga als ik straks klaar ben met mijn studie. Ik heb ergens gelezen dat het dan wel belangrijk is om zelf iets te regelen voor je pensioen, omdat je dan geen werkgever hebt die dat voor je regelt. Hoe is dit eigenlijk geregeld in Nederland? Moet ik inderdaad zelf wat regelen? En wat voor mogelijkheden zijn er dan?'

Pensioen in Nederland

Je pensioen bestaat in Nederland uit drie delen: het basispensioen (AOW), werkgeverspensioen en een aanvullend pensioen. Je bouwt nu al pensioenrechten op. Iedereen ouder dan 17 jaar en die rechtmatig in Nederland verblijft, bouwt AOW-rechten op; dit is een basispensioen. Hiermee heb je later recht op een AOW-uitkering van de Nederlandse overheid.

Zelf pensioen regelen: aanvullend pensioen

Het aanvullend pensioen is het deel van je pensioen dat je zelf regelt. Dat is natuurlijk niet verplicht, maar wel verstandig. Zeker als je zelfstandige bent en dus geen werkgeverspensioen hebt, is het goed om zelf alvast te sparen voor later. Er zijn allerlei mogelijkheden om zelf voor extra geld te zorgen voor als je stopt met werken.

Mogelijkheden voor aanvullend pensioen

Je kunt een verzekering of speciale spaarrekening afsluiten ter aanvulling op of ter vervanging van je werkgeverspensioen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld beleggen of het verkopen van je huis of eigen bedrijf. Hierbij een paar mogelijkheden met uitleg op een rijtje:

Lijfrente
Bij deze verzekering zet je nu geld opzij. Hiervan krijg je een gedeelte terug van de belasting. Dit geld krijg je later in de vorm van een maandelijkse uitkering op je rekening gestort.

Banksparen
Dit is ook een vorm van sparen waarbij je geld terug krijgt van de belasting. Je bouwt hiermee vermogen op dat voor het pensioen gebruikt kan worden.

Levensverzekering
Bij deze verzekering zet je nu geld opzij. Dit geld krijg je later in de vorm van een groot bedrag terug.

Sparen en/of beleggen
Je kunt ook gewoon op de normale manier sparen of beleggen om ervoor te zorgen dat je op je pensioendatum extra geld hebt. Een voorbeeld:


  • Je bent 17 jaar en gaat vanaf die datum € 1200,- per jaar sparen (3% rente gemiddeld). Je spaart door tot 67 jaar (dus 50 jaar). Je kapitaal bedraagt dan ca.
    € 136.000,-

  • Je bent 42 jaar en gaat vanaf die datum € 2400,- per jaar sparen (3% rente gemiddeld). Je spaart door tot 67 jaar (dus 25 jaar). Je kapitaal bedraagt dan ca. 
    € 87.500,-


Dus hoe vroeger je begint met sparen hoe meer dit oplevert.

Verkopen huis/eigen bedrijf
Het verkopen van je huis of je eigen bedrijf kan veel geld opleveren. Dit geld kan je dan gebruiken om tijdens je pensionering van te leven.

Hoe ga jij zorgen voor een goed pensioen?

Wat je het beste kan doen hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Heb je nu geld over dat je hier in kunt steken of wil je maandelijks iets inleggen? Wil je beleggen? Wat is je huis/bedrijf over X aantal jaar waard? Allemaal zaken waar je over na kunt denken. Het is in veel gevallen verstandig om hierover informatie in te winnen bij een deskundige zoals een financieel planner.

Meer weten over pensioen? Bekijk dan de uitlegvideo. Wil je testen hoe het zit met jouw pensioenkennis? Doe dan de Pensioenquiz.

Geldcoach op FunX

We beantwoorden jouw Geldcoachvragen niet alleen online maar ook op radiozender FunX! Luister elke zondag tussen 17.00 en 19.00 uur naar radioshow Hi5 en hoor hoe jij meer uit je geld kunt halen. Heb je de uitzending gemist? Luister 'm dan hieronder terug.

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.