Artikel

Hoe sta ik ervoor?

Geplaatst op: 14 januari 2014 door ThomasPedroli
Laatste update: 14 januari 2014
Hoe sta ik ervoor?

Zelf vind ik het handig om te weten hoe ik er financieel aan toe ben. Aan de andere kant hoef ik dit niet zo graag te weten voor het geval de uitkomst te confronterend is. Daarom controleer ik nooit mijn totale studieschuld, maar vind ik het geruststellend om mijn uitgaven te vergelijken met andere mensen. Degene die hier ook baat bij hebben, zullen misschien wel iets hebben aan een gemiddeld uitgavenpatroon.

Hoewel mijn huur laag is (230 euro per maand), ben ik niet zuinig boodschappen. Ik koop weinig dure dingen, maar geef wel veel geld uit in de kroeg. Als ik wil weten hoe ik er echt voor sta in mijn koopgedrag en in mijn vaste lasten, is het handig om te kijken naar de gemiddelde vaste lasten van de student. Bedenk wel dat een gemiddelde fors kan afwijken van je eigen uitgaven.

Huur

Een half jaar geleden publiceerde de Nationale Studentenenquête het de nieuwste gemiddelde bruto huurprijs voor een studentenkamer in Nederland: 341 euro per maand. De kosten stegen fors in vergelijking met het jaar ervoor met 3,5 procent, ofwel twaalf euro. Het gemiddelde kan duurder zijn in steden als Amsterdam (396 euro per maand) of goedkoper zoals in leiden (326). Een lichtpuntje in het rapport geeft aan dat de vindbaarheid van een kamer landelijk verbeterd is.

Edgie gaf al eerder tips over het mogelijk verlagen van je huurprijs.

Boodschappen

Het Nibud verklaart dat de gemiddelde student per maand 152 euro per maand uitgeeft aan boodschappen. Dit lijkt me zelf een beetje mager, aangezien dit vijf euro per dag betekent voor ontbijt, lunch en avondeten. Aan de andere kant kan een arme student erg creatief zijn (Ik heb wel eens minder dan anderhalf euro aan een verteerbaar diner besteed) en we rekenen bier en wijn niet onder de vaste lasten omdat dit - zelfs niet voor een student - een primaire levensbehoefte is. Toch gaat het hier om een gemiddelde en ik verwacht toch dat een gemiddelde student wel eens fruit, wc-papier, afwasmiddel en beleg op zijn/haar brood koopt. Daarom verhoog ik de kosten naar 200 euro.

Als je onder deze kosten wilt blijven, raad ik je aan om dit artikel op Edgie te lezen.

Studie

De rijksoverheid geeft een limiet aan het collegegeld voor hogescholen en/of universiteiten. Jaarlijks kost dit 1.906 euro. Omgerekend per maand (hoewel je waarschijnlijk je collegegeld niet in twaalf termijnen afbetaald) is 159 euro. Maar de lol is nog niet voorbij. Je studieboeken kosten daarnaast ook nog tussen de veertig en de vijftig euro. Gelukkig heeft onze redacteur Nina Juffermans een tijdje geleden een alternatief bedacht.

Overige vaste lasten

De bovenstaande drie pijlers zijn de meest opvallende uitgaven die je zult besteden. Daarnaast geeft het Nibud nog een paar zachte trappen na: je vervoer kost ruim vijftig euro per maand (als je buiten je kosteloze dagen moet reizen), je zorgverzekering voor 106 euro in de maand en je mobiel kost dan ook nog 32 euro.

Totaal

Bij elkaar opgeteld ben je als uitwonende student 935 euro per maand kwijt aan vaste lasten. Als jij de gemiddelde student bent of zelfs nog hoger uitkomt, hoop ik dus dat je niet al te veel dure hobby's hebt of een gloeiende hekel hebt aan uitgaan of heel snel van plan bent om weer bij je ouders te gaan wonen.

Lees meer artikelen van Thomas.

Hoe check jij de saldo?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.