Artikel

Hoe overleef ik de decembermaand?

Geplaatst op: 16 december 2014 door yaralisa
Laatste update: 17 december 2014
Hoe overleef ik de decembermaand?

December, we all love it. Sinterklaas, kerst, oud en nieuw: de hele maand door is het een groot feest! Helaas is je portemennee daar minder blij mee. Vanaf Sinterklaas zie je hem slinken, en tegen de tijd dat het kerst is vraag je je af hoe je in vredesnaam een kerstcadeau voor je lieve oma gaat bekostigen. Laat staan hoe je oud en nieuw gaat overleven...Gelukkig zijn er genoeg tips de leukste, maar ook duurste maand van het jaar door te komen!

Wees slim met cadeautjes

Een cadeautje is leuk, maar iets persoonlijks is vaak nog leuker! Probeer creatief te zijn met cadeautjes dit jaar. Maak een leuk fotoboekje, knutsel zelf iets in elkaar of schrijf een verhaal. Werkt vooral goed voor ouders, die wel houden van een cadeau met een persoonlijk tintje (weet je nog hoe mooi ze je lelijke tekening vroeger vonden?). Bovendien weten zij ook wel dat jij geen jackpot op je rekening hebt staan.

Wat ook goed werkt: geef een tegoedbon voor een leuke activiteit. Je kan leuke, goedkope uitjes op websites als Groupon of AmigoAmigo vinden, maar je kunt ook je eigen tegoedbon maken. Handig daaraan is dat je het nog niet gelijk hoeft te betalen! Pas in januari kan je diegene meenemen (want tijdens de feestdagen is iedereen toch te druk), en stel je dus je kosten uit naar een nieuwe maand met nieuwe stufi en salaris.

Een beetje extra werken

De vrijheid van de kerstvakantie is heerlijk, maar twee weken is best lang. Met al die vrije tijd kun je best eens een dagje missen door wat extra te werken. Zo dek je de extra kosten van de maand, en hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat je in januari op water en brood moet leven.

Tijdens de feestdagen zijn er genoeg bedrijven die wat extra hulp kunnen gebruiken. Je kan ook vragen of mensen om je heen nog een leuk klusje voor je hebben. Kun je bijvoorbeeld goed fotograferen, dan kun je kijken of je mooie portretfoto's kunt maken van familieleden voor een vriendenprijsje (of je doet het gratis en gebruikt het als kerstcadeau ;)!)

Dag koud kikkerland

Ben jij ook zo iemand die met drie truien, twee sjaals en een dikke jas de straat op gaat? Dan kan je met al die feestdagen ook lekker naar een ver warm land. Ga vooral niet naar Londen of Parijs want daar is er nog meer kerstgekte (en zijn de cadeautjes nog een stukje duurder). Eerlijk toegegeven: het geld wat je aan je vakantie aan de andere kant van de wereld uitgeeft zou wel eens net zo hoog kunnen oplopen als de dure feestdagen maar als je je ticket voor volgend jaar december alvast boekt valt dat misschien nog wel mee! Bovendien heb je geen gedoe met oud en nieuw feestjes (''waar gaan we naartoe?!?!?!'') en vermijd je ook alle kerstdiners waar je per se heen moet.

Goedkope uitjes

Je weet vanaf het begin dat december een dure maand gaat worden. Probeer dus al in november niet al te veel geld uit te geven, zodat je in december wat extra's te besteden hebt. En kijk goed naar de activiteiten die je tijdens de feestdagen gaat doen. Met oud en nieuw naar een groot megaduur feest gaan is vaak een stuk minder leuk dan met een groepje vrienden lekker eten en champagne drinken. Met kerst kun je afspreken met familie lootjes te trekken, zodat je niet voor iedereen een cadeau hoeft te kopen (Sinterklaas zonder surprises!) en tussen alle festiviteiten door kun je het beste gewoon met een warm kopje thee op de bank zitten met een goede kerstfilm. Het is tenslotte toch veel te koud om naar buiten te gaan, dus misschien is op zaterdag een keertje binnenblijven met je moeder op de bank geen slecht idee. Het bespaart je geld, en dat jij je zaterdagavond aan haar besteed is waarschijnlijk meer waard dan een kerstcadeautje.

Geniet ervan

Er zijn genoeg tips om de decembermaand door te komen, maar vergeet vooral niet de genieten. Het is de leukste maand van het jaar, en dat mag best wat extra's kosten. Januari daarentegen is vaak de saaiste maand van het hele jaar (nog steeds ijskoud, maar dan is de gezelligheid er vanaf), dus met wat minder geld kom je die ook wel door. Have fun! 

Afbeelding: shutterstock

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.