Artikel

Hoe kom je uit de schulden?

Geplaatst op: 28 januari 2014 door Edgie
Laatste update: 09 maart 2015
Hoe kom je uit de schulden?

Je hebt een schuld als je niet alleen blut bent, maar geld moet gaan terugbetalen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om weer uit de schulden te komen:

Zelf je schulden regelen

Als je schulden nog niet heel hoog zijn en je ze zelf op orde kan brengen, kun je alleen of met hulp van familie of vrienden op zelfjeschuldenregelen.nl een stappenplan voor jezelf invullen:

1. Zet je schulden op een rij;
2. Bepaal wat je maandelijks kunt of wilt aflossen;
3. Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje;
4. Maak een begroting om te kijken hoeveel je kunt aflossen;
5. Maak een plan hoeveel je wanneer aan wie terugbetaalt en overleg eventueel met de schuldeisers voor afspraken over terugbetaling.

Zorg in ieder geval dat je minder gaat uitgeven.

Op Edgie vind je voorbeeldbrieven die je kan krijgen als je schulden hebt. Ook kun je voorbeeldbrieven downloaden om zelf aan te passen en te versturen. 

Je schulden regelen met behulp van een organisatie

Als je er zelf niet uit komt kun je hulp krijgen met het op orde brengen van je schulden. Dat kan via de gemeente en maatschappelijk werk of jongerenwerk. Als je schulden hebt waar je zelf niet uitkomt, ouder bent dan 18 jaar, je ingeschreven staat bij de gemeente waar je hulp vraag én een inkomen hebt kun je hier terecht.

De schuldhulpverlener:
- zet samen met jou je financiële situatie op een rij;
- kijkt samen met jou hoe je uit de schulden kan komen;
- zoekt een betalingsregeling met je schuldeisers voor je uit;
- beheert in sommige gevallen je financiën.

Schuldhulpverlening van de gemeente is altijd gratis. Ben je jonger dan 18 maar heb je wel een baan? Dan kun je ook terecht bij de schuldhulpverlening.

De schuldhulpverlener helpt je om te kijken hoe je minder uit kunt geven. Kijk op de site van je gemeente waar je bij jou in de buurt terecht kan.

Wettelijke schuldenregelingen

Als je schuld zo groot is dat je het zelf of met hulp van een schuldhulpverlener niet meer op orde krijgt, kom je via een schuldhulpverlener, via je schuldeisers of via de rechter terecht bij éévan de wettelijke schuldenregelingen.

De schuldhulpverlener of een bewindvoerder neemt tijdelijk je financiën over. Je moet leven van een absoluut minimum bedrag, de rest van je inkomsten gaat naar de schuldeisers om je schulden af te lossen.

Als dit via de rechter gaat, worden al je waardevolle spullen verkocht. Na 3 tot 5 jaar kunnen je schulden kwijtgescholden worden.

Je hebt heel weinig geld om van te leven, dus zal je minder uit moeten geven.

Lees ook:
Hoe kom je in de schulden?
Wat is loonbeslag?
Schulden: moeilijke woorden

Terug naar de Budget Challenge pagina

Auteur

Heb jij schulden?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.