Artikel

Hoe kom ik rond van het geld wat ik verdien zonder te lenen?

Geplaatst op: 05 april 2013 door Edgie
Laatste update: 19 juli 2013
Hoe kom ik rond van het geld wat ik verdien zonder te lenen?

Je bent 20, studeert, hebt een bijbaantje en woont thuis. Je verdient nét genoeg om al je rekeningen te kunnen betalen. Wat als straks de studenten OV wordt afgeschaft en je studiefinanciering een lening wordt? Met deze vraag worstelt Alyssa. “Ik wil proberen en zoveel mogelijk rond te komen met het geld wat ik verdien, zonder te lenen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?”

Besparen

Ook als je thuis woont en nog niet zoveel vaste lasten hebt kun je moeite hebben om rond te komen en al je rekeningen te betalen. Als je merkt dat je krap bij kas zit en moeilijk rond kan komen is het eerste wat je kunt doen kijken waarop je kunt besparen. Zet je inkomsten en uitgaven eens op een rij; waar raakt je geld precies aan op? Heb je een dubbele verzekering, een abonnement wat je eigenlijk niet nodig hebt of koop je toch wel erg veel dure broodjes in de kantine? Op deze kosten kun je vervolgens gaan besparen.

Korting voor studenten

Ook op je andere uitgaven kun je besparen: kijk eens rond bij een vintage winkel bijvoorbeeld, misschien kun je daar goedkoop iet scoren. Bovendien heb je dan ook een uniek item dat niemand anders heeft. Als je gaat shoppen maak dan vooraf een boodschappenlijstje op je smartphone, als je je aan dit lijstje houdt kom je minder snel thuis met impulsaankopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Wist je dat je als student op veel plaatsen korting krijgt met je collegekaart? En met een CJP-pas krijg je korting bij de bios, op concertkaartjes, fashion en gadgets. Op deze manier houd je meer geld over per maand zonder dat je hoeft te lenen.

Financieel Studieplan

Het Financieel Studieplan is een handige tool om je inkomsten en uitgaven bij te houden, bovendien kun je jezelf vergelijken met leeftijdsgenoten; hoe gaan zij met hun geld om? Verder vind je er een hoop bespaartips.

Geldcoach ook op FunX

We beantwoorden jouw Geldcoachvragen niet alleen online maar ook op radiozender FunX! Luister elke zondag tussen 17.00 en 19.00 uur naar radioshow Hi5 en hoor hoe jij meer uit je geld kunt halen. Heb je de uitzending gemist? Luister 'm dan hieronder terug!

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.