Artikel

Hoe bespaar ik geld als student?

Geplaatst op: 13 oktober 2013 door Nina Juffermans
Laatste update: 20 november 2014
Hoe bespaar ik geld als student?

Op lekker eten, bier, treinritjes in het weekend, bioscoopkaartjes, uitgaansavondjes, sigaretten, tijdschirften en kleding na geef ik helemaal niet zoveel geld uit! Oké, oké, misschien heb ik een redelijk gat in mijn hand. Ik weet/hoop dat ik niet de enige ben, dus voor jullie en ook een beetje voor mijzelf: 5 tips om geld te besparen als student.

1. Ren niet gelijk naar de IKEA

Eindelijk een leuke kamer gevonden in jouw studentenstad. Hij is wat prijzig, maar lekker wonen mag wat kosten. Maar denk maar niet dat je nu klaar bent: die kamer moet nog ingericht worden. Waar de meeste studenten meteen naar de IKEA rennen (toegegeven: leuk en niet duur), zijn er ook andere oplossingen. In bijna elke stad zit wel een kringloopwinkel; ga daar eens langs. Maak een gezellig praatje en snuffel tussen de meubelen. Het beeld dat de kringloopwinkels vol oude zooi staan, is absoluut onterecht. Vaak kan je zelfs hele nieuwe meubelen voor bijna niks krijgen. Na een gezellig gesprek met de medewerkers kan je vaak een speciaal studentenprijsje regelen.

Lees ook: Vintage voor je studentenkamer

2. Gratis is goed

Ook niet genoeg geld voor de kringloopwinkel? Ga dan voor de geliefde uitspraak: gratis is goed! Schakel je vrienden, familie en kennissen in. Een oproepje op Facebook dat je op kamers gaat en meubelen nodig hebt, doet wonderen. Veel mensen hebben ergens in een stoffig hoekje van de zolder nog wel iets staan wat je kan gebruiken. Geen gulle gevers onder je kennissen? Geen nood, ook onbekenden hebben soms nog wel wat voor je liggen. De 'gratis ophalen' facebookpagina van Utrecht en omstreken heeft zelfs bijna 8000 leden. Tussen het aanbod zitten onder andere kasten, bedden en zonnebanken. Kijk of jouw studentenstad ook zo'n facebookpagina heeft!

Lees ook: Ga voor gratis!

3. Gebruik je studentenstatus

Als student heb je recht op heel veel korting, maar bijna niemand maakt daar ook volop gebruik van. Bij Wolff bioscopen krijgen alle studenten bijvoorbeeld 10 procent korting en in veel musea mag je zelfs gratis. Niet alleen uitjes kunnen goedkoper uitpakken op vertoon van een collegekaart, ook op producten en diensten kan je een korting verwachten. Kijk bijvoorbeeld eens op studentenkorting.nl, je zal je verbazen! Goedkoper op vakantie? Je bent een student dus dat kan. Je haren laten knippen met 25% korting? Kan ook! You can thank me later.

Lees ook: Het voordeel van student zijn!

4. Good old grandmother

Denk eens na: hoe lang ben je al niet bij je oma op visite geweest? Precies, lang geleden zeker? Zonde! Een avondje bij je oma eten, is heel gezellig en ondertussen bespaar je geld. Je kan een avondje lekker eten en je vol laten proppen door je oma. Want dat is wat oma's doen. Zelf blijf ik altijd ook slapen en ga de volgende ochtend of middag weer weg. Als je het al niet voor het geld besparen doet, doe het dan voor je omaatje. Voor jou is zo'n bezoekje misschien niet zo bijzonder, maar zij geniet er ontzettend van. En de oma in deze tip mag natuurlijk ook een opa zijn.

Lees ook: Oma's tips

5. Huur niet te duur

Kamers zijn, zeker in de Randstad, nou eenmaal prijzig. In Amsterdam is het al helemaal jackpot, daar betaal je gemiddeld 493 euro voor 15 vierkante meter. Tilburg, Enschede en Groningen staan bekend als goedkoopste' steden. Als student moet je je er nou eenmaal bij neerleggen dat je huur moet betalen, maar kijk uit dat je dat niet te snel doet. Sommige huurbazen maken namelijk misbruik van studenten en vragen veel te veel huur. Vermoed jij dat je teveel betaald? Probeer dan met je huisbaas te overleggen over een lagere huur of overweeg om te verhuizen. Op deze pagina van de Rijksoverheid kan je kijken of jij teveel betaalt.

Lees ook: Geen huurtoeslag! Hoe kan ik als student toch goedkoop wonen?

Plan jij hoeveel je mag uitgeven?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.