Artikel

Happy Profit en de leermiddelenketen

Geplaatst op: 15 augustus 2014 door StudentFirst
Laatste update: 18 augustus 2014
Happy Profit en de leermiddelenketen

Stel dat jij de baas was over je studieboeken, kon praten met auteurs en uitgevers, waardoor de prijs omlaag kon en je alleen hoefde te kopen wat je echt nodig had? Stel dat je daarnaast geld kon verdienen door een lokaal distributienetwerk voor studieboeken op te zetten? StudentFirst is de online studieboekenwinkel waar dat allemaal kan.

Hoe zijn we zover gekomen om als ondernemer deze weg in te slaan? En waarom dan een winkel beginnen in studieboeken?

Hoe het begon

De oprichters van StudentFirst hebben ervaring in de uitgeverswereld en de distributie van leermiddelen. Die wereld zit al jaren op slot. Het idee om dat te veranderen ontstond een paar jaar geleden.

Eerst met de gedachte om onderzoek te doen naar het effect van leermiddelen op hoe studenten leren. Welke vorm (digitaal of papier) past het beste bij je of welk deel was nou het meest nuttig was?

Voor en door studenten

Maar er kwam meer bij. Wat als we een bedrijf starten dat we kunnen delen met studenten? En die betrekken en mee laten werken in de studieboekenwinken? Nee, niet om orders te picken! Maar we willen echt verantwoordelijkheden geven en hen daarvoor betalen. Daardoor krijgen ze meteen arbeidservaring, verdienen ze geld en raken ze gemotiveerd.

Nu staan we aan de vooravond van de lancering van onze webwinkel. Om dat samen met jullie te doen is spannend en leuk tegelijk. Een (steeds groter) deel van StudentFirst is het werkveld van de student. Daarin begeleiden we je en adviseren we. In deze blog plaatsen we onze ervaringen als ondernemer en onze gedachtes over hoe studenten baas in eigen boek kunnen worden. En plaatsen we regelmatig nieuws dat we interessant vinden.

Wie bepaalt wat er op de boekenlijst staat?

De hele keten van leermiddelen loopt van auteur en uitgever via de studieboekenhandel naar uiteindelijk de student. Degene die bepaalt wat er op de boekenlijst komt te staan is tegenwoordig de boekhandel. Economisch slim, want daarmee versterkt die zijn positie. Maar komt dit ten goede aan de student? Die is eindgebruiker en zou daar ook een zeg in moeten hebben.

Happy profit

Daar komt bij dat alleen winst maken niet meer voldoende is. Ook de factor maatschappelijke winst wordt steeds belangrijker. De balans daarin vinden is ook de basis van StudentFirst. We noemen dit Happy Profit, naar het boek van Herman Toch: "Happy Profit wil de negatieve spanning rond winst en groei wegnemen [...] Als CEO's en marketeers erin slagen om anders te leren kijken naar de wereld om ons heen, dan dienen er zich ongelooflijke groeimogelijkheden aan om winst ook duurzaam te maken."

Onze missie

Onze missie om happy profit te maken: Studenten met partnerprogramma’s te laten verdienen, betrekken en zo invloed geven op het leren waardoor ze meewerken aan betere leermiddelen.

Lees ook: Jong en geen werk? Ga zelf ondernemen!

Mijn volgende grote stap is:

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.