Artikel

Eerste auto kopen: waar moet je op letten?

Geplaatst op: 24 februari 2014 door Debra
Laatste update: 31 maart 2014
Eerste auto kopen: waar moet je op letten?

Vol extase loop ik met een papiertje in mijn hand de zaal uit. Met een brede glimlach omhels ik mijn moeder en vertel ik trots dat ik geslaagd ben. Wat een opluchting en blijdschap voel ik als ik nog eens goed op het papier kijk. Een rode gloed straalt van mijn wangen af en ik pak zo snel mogelijk mijn telefoon om iedereen te bellen. Eindelijk heb ik na vijf maanden mijn rijbewijs! Mijn scooter gaat de deur uit en ik ga een mooie bolide uitzoeken van mijn hard verdiende centen.

Toen begon de ellende...

Twee weken later zit een roze pasje te branden in mijn zak. Ik wil rijden, en hard ook. Vol enthousiasme kocht ik een kleine Renault Twingo van 12 jaar oud voor bijna € 2000 euro. En toen begon de ellende…

Het ene na het andere onderdeel was toe aan vervanging. Elke maand stond ik bijna huilend te pinnen bij de garage. Met deze kosten had ik helemaal geen rekening gehouden en ik moest dan ook gebruik gaan maken van mijn spaarrekening. Naast de kapotte onderdelen zijn de maandelijkse lasten ook nog een flink bedrag. Door mijn fouten wil ik jullie graag helpen en hopelijk behoeden voor verrassingen.

Auto's kijken

Als je naar tweedehands auto’s gaat kijken neem dan altijd iemand mee die verstand van auto’s heeft. Je vriendje, broer, opa, vader of gewoon een kennis, het maakt niet uit. In jouw enthousiasme kijk je vaak alleen naar de buitenkant van een auto en vergeet je de motor en dergelijke te controleren.

Iemand anders kan beter beoordelen of dit een goede koop is of niet. Onderhandel ook altijd over de prijs, vaak kan er nog veel geld vanaf als je aanmerkingen op de auto hebt. Op Marktplaats zetten mensen auto’s vaak voor een hogere vraagprijs erop en willen ze nog wel zakken. Als je de auto leuk vind en iemand heeft er naar gekeken maak dan even een proefritje. Zo krijg je een indruk hoe de auto rijdt. Luister naar eventuele rare geluiden tijdens het rijden en test de elektronica in de auto.

Verzekering

Als je dan eindelijk jouw scheurijzer hebt dan komen er nog andere dingen om de hoek kijken. Als je een ongeluk krijgt of schade rijdt dan moet je verzekerd zijn. Je bent verplicht om een WA verzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijk aansprakelijk. Als je bijvoorbeeld met een aanrijding in aanraking komt dan ben je verzekerd voor de schade aan de auto van de ander.

Maar het is natuurlijk zonde als jouw autootje ook schade heeft en daarom kun je ook voor een WA-plusverzekering kiezen. Dan wordt vaak de meeste schade aan jouw bolide ook vergoedt. Maar dit is meestal de schade waar je zelf niets aan kunt doen. Hoeveel en wat dat ligt aan de verzekeraar. Als je nou een wat oudere auto hebt gekocht dan zijn deze verzekeringen prima.

Je hebt naast deze twee ook nog de Allrisk-verzekering, maar deze is wel de duurste. De verzekering vergoed bijna alle schade van jouw en de andere bestuurder. Als jongere betaal je veel meer premie dan mensen meer ervaring. Je bent voor de verzekeraar namelijk een grotere risicogroep omdat jongeren over het algemeen roekelozer rijden. Als je net je rijbewijs hebt gehaald dan heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd en daarom betaal je meer.

Daarnaast moet je niet voor een Hummer kiezen omdat grotere auto’s meer schade aan kunnen richten en hier betaal je dan ook voor. Een kleine en wat oudere auto is beter om mee te beginnen. Met een oudere auto kun je ook een goedkopere verzekering kiezen zoals de WA-verzekering.

Kleine schade

Je rijdt achteruit en ineens hoor je een knal. Nee hè, je hebt een paaltje geraakt en je bumper zit los. Nu kun je deze schade melden bij je verzekeraar maar misschien is het handiger om dit niet te doen. Als de schade klein is dan is het beter om het zelf te betalen. Je premie gaat namelijk weer omhoog omdat je jouw schadevrije jaren niet opbouwt.

Benzine

Tanken vind ik één van de meest stomme dingen om te doen. Je gooit in principe gewoon geld in de lucht. Een volle tank is voor een kleine auto al snel rond de vijftig euro. Bedenk eens wat je met vijftig euro allemaal kan doen. Bij de meeste zelfservice pompen is de benzine één of twee cent goedkoper.

Wegenbelasting

Een gemiddelde auto weegt meestal rond de duizend kilo. Je betaalt wegenbelasting per gewicht van je auto. Bij elke honderd kilo betaal je meer wegenbelasting. Voor een auto die tussen de 700 en 800 kilo weegt betaal je ongeveer 60 euro per kwartaal. Kijk dus goed naar het gewicht van een auto voordat je deze koopt. Het kan je uiteindelijk veel geld schelen.

Ga dus voordat je een auto wilt gaan kopen goed de kosten na. Er komt namelijk nog veel meer kijken dan alleen de aankoopprijs. Overleg met je ouders en neem altijd iemand mee die verstand heeft van auto’s. Een auto bezitten is leuk en handig maar fietsen is nog altijd goedkoper. Je kunt namelijk met een fiets wel een auto verdienen maar met een auto kan je nog niet eens een fiets verdienen. Een auto kost altijd geld.

Lees meer blogs van Debra

Lees ook: 'Ik wil graag een auto kopen, hoe regel ik mijn geldzaken?'

Tip:
Zie ook de checklist van de Consumentenbond voor het kopen van een auto 

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.