Artikel

Een gezonde besparing

Geplaatst op: 19 februari 2015 door AnandSunier
Laatste update: 23 februari 2015
Een gezonde besparing

Het is iets waar je vanaf je geboorte mee te maken hebt, en waar je de rest van je leven mee te maken zult hebben: je gezondheid. Als je ziek bent of een speciale ingreep nodig hebt kan dat heel veel geld kosten. Toch maak je ook kosten als je gezond bent, maar ook op de zorg kun je besparen. Hier zijn een paar tips die je veel geld kunnen besparen zonder dat je onverzekerd rondloopt.

Ga naar de huisarts

De huisarts kan meer dan je denkt. Ik ging bijvoorbeeld alleen naar de huisarts als ik een beetje lang verkouden was of ergens een rare pijn voelde. Veel mensen doen hetzelfde. Maar een huisarts kan ook ingrepen doen, denk aan een moedervlek weghalen of een spiraaltje zetten. De kosten zijn niet zo verschillend als bij een kliniek maar bij de huisarts betaalt je verzekering het hele bedrag en betaal je dus niet je  eigen risico. Kijk dus voordat je gelijk naar een ziekenhuis gaat eerst of de huisarts het voor je kan doen.

Vraag zorgtoeslag aan

Iedereen moet een zorgverzekering hebben en betalen. Ik betaal bijvoorbeeld ongeveer 90 euro per maand. Daar kom je niet onder uit, maar je kan het bedrag dat je betaalt wel aanzienlijk verlagen, door de zorgtoeslag. Veel mensen denken dat dit alleen voor studenten is. Maar als je alleen woont en je verdient minder dan 28.000 euro per jaar heb je recht op zorgtoeslag, die ligt op moment van schrijven op maximaal 72 euro per maand. In mijn geval hoef ik dus eigenlijk maar minder dan 40% van mijn verzekering te betalen.

Vergelijk!

De beste manier om uit te vinden wat de goedkoopste oplossing is, is vergelijken. Er zijn veel manieren om te vergelijken. Kijk als je een zorgverzekeraar kiest of er in de nabije toekomst nog grote uitgaven gepland staan. Veel zorgverzekeraars bieden voordelen en kortingen, bijvoorbeeld bij aanschaf van een bril bij een bepaalde winkel. Is ook iets om mee te nemen in je overwegingen. Als je een ingreep toch in een kliniek moet doen, vergelijk dan ook de klinieken met elkaar. De ene kliniek heeft een groter eigen risico bij een bepaalde behandeling dan een andere, let daar goed op als je een kliniek moet kiezen voor een behandeling.

Bron: Consumentenbond
Foto: Medical facts

Waaraan geef jij het meeste geld uit?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.