Artikel

Een echt huis zoeken

Geplaatst op: 19 januari 2015 door ErinV
Laatste update: 20 januari 2015
Een echt huis zoeken

Als je afgestudeerd bent, kom je op het punt dat je moet kiezen waar je gaat wonen. Je keuze hangt af van de plaats waar je kan of gaat werken, maar ook waar je ouders en je vrienden wonen. Als je dan hebt besloten waar je wil gaan wonen, wat is dan de volgende stap?

Woningbouwverenigingen

Als je op zoek bent naar een huurwoning - die kans is groot als je net klaar bent met je opleiding - is het heel handig om je in te schrijven bij een woningbouwvereniging. Bij deze organisaties geldt de regel 'first in, first out'. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe groter de kans is dat je in aanmerking komt voor een huurwoning. Je kan je eigenlijk niet vroeg genoeg inschrijven, want bij veel woningbouwverenigingen is de gemiddelde wachttijd 3 tot 4 jaar.

Hoe moet je je inschrijven?

Als je weet in welke gemeente je wil gaan wonen, zoek je op welke woningbouwvereniging huurwoningen bezit in die plaats. Dan begint het echte inschrijven, vaak betaal je daar wel een paar tientjes voor. De woningbouwvereniging heeft vrij veel gegevens van jou nodig, zoals een actueel overzicht van je inkomen. Zo kunnen ze kijken voor welke huurwoningen jij in aanmerking komt. Daarnaast moet je meestal ook een eigen profiel opzetten, waarin jouw voorkeuren en wensen staan. Als er dan een woning vrijkomt, die voldoet aan jouw eisen, krijg je een melding en kan je reageren.

Kiezen

Stel jij hebt een woning gevonden die helemaal bij je past, dan kan je de volgende stap nemen. Als jij in aanmerking komt, omdat je lang genoeg bent ingeschreven, mag jij de woning gaan bezichtigen. De persoon met de langste wachttijd komt als eerste in aanmerking. Als hij of zij het huis niet accepteert, is de volgende aan de beurt. Het lijkt alsof het dus jaren kan duren voordat je aan de beurt bent, daarom is het verstandig om je op tijd in te schrijven. Natuurlijk is dit niet de enige optie, je kan ook via particulieren huren. Dan hoef je niet op een wachtlijst en kan je op alle huizen reageren. Als je eenmaal een huis hebt gevonden, moet je aan veel dingen denken. Wij maakten een handig lijstje, zodat jij niets vergeet. Veel succes!

Foto: www.netwerknotarissen.nl

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.