Artikel

Durf te onderhandelen bij je sollicitatiegesprek

Geplaatst op: 24 februari 2015 door LuukvVelthoven
Laatste update: 25 februari 2015
Durf te onderhandelen bij je sollicitatiegesprek

Voor de meeste studenten is een bijbaan noodzaak. Helaas liggen deze banen niet voor het oprapen, hierdoor zijn we geneigd om een baan gelijk te accepteren ook als het salaris niet naar wens is. Toch is er vaak ruimte voor onderhandeling. Ga je in onderhandeling? Hou dan rekening met de volgende punten.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, maak hier gebruik van. Zorg ervoor dat je weet wat leeftijdsgenoten met dezelfde werkervaring in deze branche verdienen met hun bijbaan en laat weten dat je hier van op de hoogte bent. Als je zelf geen indicatie kan geven, zal de werkgever je waarschijnlijk laag proberen in te schalen. Door een goede voorbereiding kom je zelfverzekerd over en creëer je een goede uitgangspositie voor jezelf.

Stel een minimum voor jezelf

Voordat je met de onderhandelingen begint, is het verstandig om voor jezelf te bepalen wat je wil verdienen en wat het minimum uurloon is waar je voor wil werken. Er moet een punt zijn waarbij je zegt "voor minder dan dit bedrag doe ik het niet".

Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Je salaris is uiteraard heel belangrijk, maar als hier niet veel speling mogelijk is, denk dan na over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere reiskosten, auto van de zaak, telefoonkosten, een laptop, bonussen en werktijden. Als de werkgever niet bereid is om het voorstel te verhogen kan je proberen het voorstel te verbeteren met deze secundaire arbeidsvoorwaarden.

Denk er thuis even over na

Heb je een voorstel ontvangen? Accepteer deze dan niet gelijk en vraag of je er later op terug mag komen. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor een juiste beslissing. Vergelijk het voorstel met gelijkwaardige banen en vraag aan vrienden en familie wat zij er van vinden. Het is een goed teken dat de werkgever jou de mogelijkheid geeft om er over na te denken. Dit betekent dat hij of zij geïnteresseerd is. Bij de terugkoppeling kun je hierop inspelen door te vragen om een beter voorstel. Een werkgever is bereid iets extra's te betalen voor een goede werknemer.

Wat voor baan denk jij straks te zullen hebben?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.