Artikel

Do The 45 - Mijn week van onthouding

Geplaatst op: 18 februari 2014 door ThomasPedroli
Laatste update: 18 februari 2014
Do The 45 - Mijn week van onthouding

In de eerste week van februari heb ik meegedaan aan de actie Do The 45. In Nederland hebben ongeveer 160.000 jongeren van 15 tot en met 25 last van schulden.

Ik kan niet zeggen dat ik zelf wakker lig vanwege mijn financiële situatie. Mijn ambities zijn namelijk te klein om geldproblemen eraan over te houden en die studentenschuld zie ik wel een keertje op me af komen.Toch leek het me handig om een week van wat minder te leven.

Ik verwachtte dat zo'n periode een stuk beter kon zijn voor de invulling van mijn dagelijkse routine. Ik ben dan gedwongen om te koken omdat dat goedkoper is, ik grijp minder snel naar de fles aangezien dit niet in mijn budget past en ik ga gratis vrijetijdsbestedingen meer waarderen. De 45 kon ik dus wel van leven, maar week in week uit zal het waarschijnlijk geen pretje zijn. Een beetje creatief zijn kan ook geen kwaad.

De maag vol krijgen

Als je op je budget moet letten, merk je opeens in hoeverre Albert Heijn bereid is je hierbij te helpen. Ze geven me korting op willekeurige producten, bieden me een breed assortiment aan soortgelijke producten aan in verschillende prijsklassen en delen zelfs gratis hapjes uit.

Als mijn portemonnee aan het begin van de studentenmaand nog vol zit, ben ik meestal wel avontuurlijk voor het ontbijt, diner en de snacks die ik tussendoor eet. Dit houdt eigenlijk in dat ik aan het begin van de maand veel producten koop die ik niet nodig heb en dus ook niet ga gebruiken. Als je zelf een keer (uit noodzaak) een Do The 45 weekje hebt, raad ik je aan om in je kast te kijken wat je allemaal nog in huis hebt.

Yoghurt en brood met goedkoop beleg

Tijdens Do The 45 heb ik het simpel gehouden. Yoghurt en/of vla tijdens het ontbijt, brood met goedkoop beleg (slechts kaas en kipfilet) tijdens de lunch en dan kook ik voor meerdere avonden op de maandag en woensdag. Brood nam ik in folie mee naar school. Dit was een kostenpost waar ik fors op bespaarde.

De diepvriesmaaltijden heb ik voor deze week ook uit het menu gehaald. Ten eerste is het ongezond en ten tweede is het minder goedkoop dan je eerst zou denken. Ik kookte de eerste dag van Do The 45 Kip Tandoori voor minder dan vier euro en ging voor twee dagen mee. De rest van de doordeweekse dagen ben ik doorgekomen met pasta, een gerecht wat 5,50 euro kostte en mijn honger stilde voor drie dagen achter elkaar.

Je vrije tijd doorkomen

Het was al bij al niet moeilijk om te voorzien in mijn primaire levensbehoeften. Je week wordt echter een stuk minder aangenaam als je geen budget meer hebt voor je dure hobby's. Meestal duik ik elke donderdag wel de kroeg in, ga ik op dinsdag poolen of naar de bioscoop toe. Na school drink ik vaak nog een biertje of een kopje koffie met wat vrienden in de bar van mijn school.

In plaats daarvan heb ik een inventaris gemaakt van al mijn bezittingen. Met mijn huisgenoten hebben wij in totaal vijf spelconsoles verzameld: een PlayStation 2 & 3, een Wii, een Xbox 360 en een ouderwetse Gameboy Advance. Daarnaast heb ik nog wat kerstcadeaus in de kast liggen. Een schaakbord die nog geen een keer is gebruikt, kan vast wel nuttig worden tijdens de uren die ik eerder aan duurdere recreatie uurtjes besteedde.

Tenslotte heb ik nog in mijn boekenkast gekeken naar alle romans of biografieën waar ik eens mee begonnen was en halverwege mee stopte. Geld of geen geld, vervelen zal ik toch niet doen.

Daar gaan je sociale contacten

Sociale contacten gaan wel achteruit als je niet meer de stad in kan gaan. Let daarom op vrienden die op dat moment ook krap bij kas zitten. Jullie zitten namelijk in hetzelfde schuitje, waardoor je gedwongen bent om een goedkoop avondje uit te plannen.

Het weekend doorkomen

Van maandag tot en met vrijdag ben ik meestal druk bezig met school en/of werk. Als het weekend er echter aankomt, moet je toch echt wat gaan tijdens de avonden en op een goede dag geef ik al 45 euro uit tijdens een uitgaansavond. Let daarom op verjaardagspartijen, housewarmings of spontane feestjes bij vrienden thuis. Even gezellig en je hoeft alleen iets te kopen om binnen te komen.

Cadeautjes

Die zaterdag had ik een housewarming van twee oude vrienden. Een ideaal cadeau, naast een messenset, is een fles wijn. Leuk gebaar en goedkoop, als je het slim aanpakt. Ik had namelijk nog maar 5,70 euro over van de oorspronkelijke 45 euro. Daarom ging ik maar naar de slijterij toe om te zoeken naar een fles wijn die niet perse duur was maar er duur uit zag. Ik ga er namelijk van uit dat mijn vrienden even weinig verstand hebben van wijn als ik. Een luxe uitziend etiquette kan dan hopelijk misleidden. Koop er vervolgens voor vijftig cent een kartonnen doosje bij en je hebt voor maar 4,30 euro een fles wijn gekocht die minsten vijf euro duurder lijkt.

Laat je kosteloos verwennen

De laatste dag van Do The 45 ben ik doorgekomen door een dagje langs mijn ouders te gaan. Een tactiek die wel handig is voor een groot deel van die 160.000 jongeren. Als je niet meer kan vertrouwen op je eigen financiële situatie, vertrouw dan op de onvoorwaardelijke liefde van je ouders en laat je kosteloos verwennen.

Lees meer artikelen van Thomas

Heb jij schulden?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.