Artikel

Dit verandert zodra je 18 bent

Geplaatst op: 11 juni 2015 door Miss_Yvette
Laatste update: 15 juni 2015
Dit verandert zodra je 18 bent

Hoera, je achttiende verjaardag wordt vast gezellig gevierd met vrienden en familie. Als je toch druk bezig bent met het regelen van je feestje is het wel zo handig om ook eens te kijken naar wat er nog meer bij deze prachtige leeftijd hoort. Naast dat je zelf drank kan kopen, krijg je op het gebied van geld ineens meer op je schouders. Dat hoef je niet groter te maken dan het is. Als je maar een idee hebt van wat er zoal anders wordt. Edgie helpt je daar graag bij.

Vanaf je achttiende moet je zelf je geldzaken regelen. Het wordt tijd voor een eigen zorgverzekering nu je niet meer onder die van je ouders valt. Als je slim bent bespaar je op je zorgverzekering, want gelukkig is dat goed te doen. Blijf ondanks dit soort serieuze dingen voorop zetten dat het een feest is om achttien te worden. Er moeten alleen wat officiële dingetjes worden geregeld zijn om het zekere voor het onzekere te nemen.

Geen onverwachte kosten

Vrolijk wordt je er niet van, maar voor iedereen van achttien jaar en ouder hoort een uitvaartverzekering er bij. Ook deze verzekering gaat nu niet meer via je ouders. De kosten van de gemiddelde begrafenis lopen al gauw op richting de paar duizend euro. Dankzij de verzekering worden de nabestaanden niet opgejaagd met plotselinge rekeningen. Om dat soort tegenvallers te voorkomen, kan je terecht bij verzekeraars als Yarden, Monuta, Nuvema of Ardanta.

Werk en studie

Als je een baan hebt, kun je geld terug vragen bij de belastingdienst. Doe dat niet alleen als je al tot een fultimebaan hebt weten te schoppen. Ook in het geval van baantjes waar je lekker wat mee kunt bijverdienen, valt er wat te vangen. Vergeet als student vooral niet om studiefinanciering aan te vragen. Hier heb je ook recht op vanaf je achttiende. Vooral voor MBO'ers is dit een waardevolle tip. Die beginnen vaak al voor ze achttien zijn met een vervolgopleiding en dan ontvangen ze nog geen studiefinanciering.

Niet helemaal op eigen benen

Geen reden tot paniek als je nu al niet meer weet hoe je alle ballen hoog moet houden. Tot je eenentwintigste zijn je ouders verplicht om je te helpen met je levensonderhoud en je studie. Dat maakt het geheel met al die verzekeringen toch wat minder zwaar.  Het is wat regelwerk rond je verjaardag, maar als je er even voor gaat zitten is het goed te overzien.

Bronnen: 18ennu
              Studentenuitvaartverzekering
              Wijzer in geldzaken
Bron foto: Wikipedia

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.