Artikel

Column - Thomas Pedroli als…

Geplaatst op: 03 januari 2014 door ThomasPedroli
Laatste update: 11 maart 2014
Column - Thomas Pedroli als…

Een bijbaan vind ik niet erg omdat je er tijd aan kwijt bent, maar ik vind een bijbaan wel erg omdat het verantwoordelijkheid betekent en omdat een routine mij gaat vervelen.

Het lijkt mij verschrikkelijk om me aan een baan te binden en het liefste ben ik zoals Donald Duck; elke dag weer een nieuw avontuur en een nieuwe baan. De uitgaves van zijn stripverhalen hadden dan ook de titel Donald Duck als... met elke week een nieuw beroep achter de als.

Brandweerman, putjesschepper en sneeuwschuiver

Thomas Pedroli als brandweerman. Thomas Pedroli als putjesschepper. Thomas Pedroli als sneeuwschuiver. Dit lijkt mij dan ook de ideale wereld. Een werkweek waarin elke arbeider iedere dag weer iemand anders is. Maakt niet uit wie je bent zolang je niet meer leerplichtig bent of je botten te oud zijn om nog te kunnen functioneren. Een diploma heb je ook niet nodig. Op deze manier gaat niemand zich ooit vervelen en wordt niemand ooit ergens goed in.

Dit lost meteen een hoop problemen op. Er zal geen oorlog meer zijn. Welk land kan nog vechten als elk persoon maar een dag soldaat is geweest. Iedereen is aan elkaar gewaagd, waardoor er geen hiërarchie in het leger ontstaat. Daarnaast heeft iedereen de discipline verloren om al te lang oorlog te voeren. Na een week of twee lijkt het toch te veel op routine.

Tegelzetter, muzikant en minister president

Daarnaast zal het aantal depressies ook dalen omdat niemand meer het idee heeft dat zijn leven in een sleur zit. Door de willekeur in machtsposities is racisme ook verdwenen. Het onderdrukte ras van vandaag heerst morgen over de wereld. Tenslotte zal er geen langdurige werkloosheid zijn. Als ik namelijk in een week tegelzetter, professioneel muzikant, leraar, minister president en zelfstandige in de entertainmentindustrie ben geweest, ben ik kapot. Dan mag iemand anders wel een week mijn baantje(s) hebben en lig ik wel constant op de bank.

Jammer genoeg staan de regels van de werkweek al honderden jaren, als het niet duizenden zijn, vast. Ik denk ook niet dat mijn voorstel daar veel aan zal veranderen. Toch heb ik een jaar geleden iets vergelijkbaars gevonden: het studentenuitzendbureau. Ik hoef alleen maar mijn vrije dagen in te plannen en dan bellen de mensen van het uitzendbureau of ik wil werken. Verantwoordelijkheden heb ik niet omdat ik niet verplicht ben om een minimum aantal uren in de maand te werken. Als ik gebeld word voor een klus kan ik net zo goed zeggen: “Nee dank je, vandaag kan ik niet. Ik ben namelijk druk bezig met het plukken van de dag.”

Ook hoef ik mij niet druk te maken om een routine die gaat vervelen. Er zijn namelijk genoeg verschillende klussen en ik wil ze een voor een uitproberen. Voor een dagje dan.Thomas Pedroli als afwasser. Thomas Pedroli als verhuizer. Thomas Pedroli als flexwerker.

Lees meer artikelen van Thomas.

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.