Artikel

Boeken doen studiekosten verder stijgen

Geplaatst op: 02 juni 2015 door Miss_Yvette
Laatste update: 08 juni 2015
Boeken doen studiekosten verder stijgen

Al jaren sparen je ouders hard voor je studie. Dan komt het moment dat je de grote sprong gaat wagen. Tijd voor een nieuw leven op je vervolgopleiding. Vooral met het leenstelsel op komst weet je dat pa en ma flink in de buidel moeten tasten. Daar is nog niet alles mee gezegd.

Boeken ondergeschoven kindje

Ouders denken bij het sparen vooral aan het collegegeld. Jij was al die tijd vooral bezig met welke opleiding je zal kiezen. Misschien kreeg je daar wel studiekeuzestress van. Als je eenmaal begonnen bent, heb je ook boeken nodig voor je tentamens. De prijzen daarvan kunnen zo uit de hand lopen dat het niet grappig meer is. Elk nieuw studieblok is het weer raak. Nog een vak waarbij je niet zonder dure boeken kan. En die arme ouders van je ondertussen maar werken om je collegegeld te betalen. Zeg dan maar eens dat je nog drie boeken van vijftig euro hard kan gebruiken.

Vervelende gevolgen

Een moeilijk verhaal, want hier zit een risico aan vast. Geen boek betekent dat het pittiger wordt om tentamens te halen. Sommigen zijn van zichzelf al zwaar genoeg. Je zal bol.com moeten afstruinen om je boeken voor een prikkie te scoren. Of je roept de hulp van studiegenoten in. Stel dat je het tentamen niet haalt. Hoe weet je of dat grotendeels door de boeken komt of dat het aan iets anders ligt? Een tentamen is ook een momentopname.

Eerlijk duurt het langst

Blijf er niet mee zitten wanneer je dit soort problemen met je studieboeken hebt. Denk vooral niet dat je ze maar beter kan laten zitten. Nu moet je investeren om te voorkomen dat je later vastloopt op je studie. Misschien ga je nog wel een minor volgen. Ook dat is echt niet gratis. Als je je ouders er niet meteen bij wil betrekken, kun je het bespreken met een oudere broer of zus, een vriend(in) of een studiegenoot waar je goed mee kunt opschieten. In Facebookgroepen zijn genoeg ouderejaars te vinden die hun studieboeken graag kwijt willen. Maak daar gebruik van en zeg dat tegen je ouders. Anders komen ze al helemaal voor een verrassing te staan.

Bron foto: Flickr

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.