Artikel

Bespaar op je zorgverzekering

Geplaatst op: 29 november 2014 door Jantina Kamminga
Laatste update: 01 december 2014
Bespaar op je zorgverzekering

Nog een maand, en dan zit het jaar 2014 er weer op. Dat betekent ook dat je overal reclame van zorgverzekeringen voorbij ziet komen. Dit omdat we weer in de mogelijkheid zijn om deze aan te passen. Dat we meer moeten gaan betalen, is nou eenmaal zo. Daar kunnen we verder niks aan doen. Overstappen willen we ook niet echt. Wel kun je door bepaalde simpele acties geld besparen:

Aanvullend verzekeren

Het is eerst belangrijk om te kijken waar je op dit moment voor verzekerd bent. Ga je bijvoorbeeld binnenkort een grote reis maken en heb je inentingen nodig? Reken dan uit hoeveel deze kosten en vergelijk vervolgens hoeveel je op jaarbasis kwijt bent aan de aanvullende verzekering als je hier tegen zou verzekeren.

Voorbeeld: Ik had een DTP-prik nodig + drie keer een hepatitis A+B prik. Wat de prikken kostten: €97,40 + €70,30 + €70,30 = €238,-. Maar ik liet me aanvullend verzekeren waardoor het vergoed werd. Aan mijn aanvullende verzekering was ik ongeveer 12 euro per maand meer kwijt. Dat is op jaar basis €144,-. Ik bespaarde me door deze aanvullende verzekering dus €94,- op mijn prikken!

Collectief

Bij veel zorgverzekeraars kun je je ook aanmelden voor een collectief. Een collectief houdt in dat je een korting van rond de acht procent krijgt. Ik zit dus bij De Friesland Zorgverzekeraar. Daar kun je je aanmelden voor bijvoorbeeld het studentencollectief of het natuurcollectief. Ik heb me aangemeld voor het natuurcollectief. Je wordt dan lid van een natuurorganisatie, in mijn geval Landschap Noord-Holland, en ontvangt dan acht procent korting op je zorgverzekering. In plaats van €98,- betaal ik dus maar €90,11 per maand voor mijn basisverzekering.

Maar deze korting geldt ook op alle aanvullende verzekeringen: daarvoor betaal ik nu €12,42 in plaats van €13,50. De eerste twee jaar betaalde De Friesland de contributie, hierna moest ik het zelf gaan betalen. Wat de jaarlijkse contributie is? €25,-. Afgelopen jaar bespaarde ik me daardoor dus ruim 82 euro!

Verhoogd eigen risico

Je jaarlijkse eigen risico is voor het jaar 2015 vastgesteld op €375,-. Als je dus iets overkomt, is dit eerste bedrag dus aan jou om te betalen. Maar het is ook mogelijk om dit bedrag omhoog te schroeven. Door dit te doen, ontvang je ook een korting op je zorgverzekering. Hoe hoger je eigen risico, de meer korting je ontvangt. Die korting kan oplopen tot €22,- per maand, dat is niet verkeerd. Staat dan wel tegenover dat je diep in de buidel mag tasten mocht je iets overkomen.
Ikzelf vind het wat eng: in principe overkomt me nooit echt iets, maar ik ben juist bang dat als ik een verhoogd eigen risico neem, dat me dan juist iets overkomt.

Wat doe ik?

Ik heb even alle polisbladen doorgebladerd en gekeken of ik iets van de aanvullende verzekering echt nodig heb, dit is niet het geval. De aanvullende verzekering laat ik dus weg in 2015. Voor mijn eigen risico ga ik er denk ik er maar tussen in zitten, ik kies die van €200,-, dat levert een korting van €8,25 per maand op. Uiteindelijk kom ik dan uit op een maandelijks bedrag van €85,54. Best degelijk toch, vooral als ik ervan uitga dat ik wederom €73,- krijg voor zorgtoeslag.

Kijk dus eens goed je zorgpolis na en kijk waar jij op kan besparen. 
Laat me weten hoe jij bespaart op je zorgverzekering! 

Lees ook:

Zorgverzekering: eigen risico of niet? 

Afbeelding: Pixaby.com

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.