Artikel

Basispensioen voor iedereen: AOW

Geplaatst op: 24 september 2013 door Edgie
Laatste update: 10 oktober 2013
Basispensioen voor iedereen: AOW

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is het basispensioen wat je krijgt als je stopt met werken. De AOW wordt geregeld door de overheid en wordt betaald van ons belastinggeld.

Pensioenleeftijd omhoog

Iedereen die in Nederland woont krijgt dit pensioen op zijn oude dag. De leeftijd waarop je AOW krijgt was heel lang 65 jaar. Maar omdat we met z’n allen steeds ouder worden, en er steeds meer ouderen in Nederland wonen, werd dat te duur. Daarom verhoogt de pensioenleeftijd nu ieder jaar met een paar maanden. Zo zal de pensioenleeftijd in 2023 67 jaar zijn, en daarna nog hoger.

Hoeveel AOW krijg je?

De hoogte van de AOW is voor iedereen gelijk, ongeveer 90% van het minimumloon. Dat is zo’n 1.100 euro bruto per maand als je alleenstaand bent, of 1.500 euro bruto per maand samen met je partner. Dat lijkt misschien veel geld, maar het is net genoeg om zelfstandig van te leven.

Voor de meeste mensen is de AOW ongeveer 45% van hun totale pensioen. Zij bouwen op andere manieren extra pensioen op. Dit kan bijvoorbeeld via je werk of met een aanvullend pensioen.

AOW in het nieuws

De AOW is veel in het nieuws. Er zijn dus steeds minder werkenden die AOW-belasting betalen terwijl er steeds meer mensen zijn die AOW uitkering ontvangen: er moet steeds meer geld worden opgehaald via de belastingen bij steeds minder mensen. Hierdoor kan het zijn dat de premie gaat stijgen (de werkenden gaan dus meer betalen), de uitkering gaat dalen (de gepensioneerden) krijgen minder geld of een combinatie van beide.

Meer weten over pensioen? Bekijk dan de uitlegvideo. Wil je testen hoe het zit met jouw pensioenkennis? Doe dan de Pensioenquiz!

Auteur

Denk jij wel eens na over je pensioen?

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.