Artikel

5 nuttige geld- en huurtips voor studenten en starters!

Geplaatst op: 18 augustus 2014 door Edgie
Laatste update: 18 augustus 2014
5 nuttige geld- en huurtips voor studenten en starters!

Het studiejaar staat op het punt van beginnen! Heb je al een kamer? Check vantevoren dan nog even deze 5 huurtips van Mijnstudentenleven.nl, hét online studentenportaal.

1 Overnamekosten

Door de vorige bewoner van jouw kamer kan gevraagd worden om overnamekosten. Dat is een bedrag voor bijvoorbeeld gordijnen of vloerbedekking. Dit zijn losse dingen, overnamekosten gelden niet voor vaste dingen als een bad, douche of vloertegel.
Weet dat het nooit verplicht is om overnamekosten te betalen maar als de meubelen in huis je aanspreken kan het natuurlijk wel voordeliger zijn. Mocht je het idee hebben dat je teveel hebt betaald aan overnamekosten dan kun je de Huurcommissie vragen of het bedrag redelijk is geweest. Op advies van de huurcommissie kun je dan kiezen om verdere stappen te ondernemen.

2 Sleutelgeld

Het kan zijn dat zowel een particuliere verhuurder als een kamerverhuurbedrijf ‘sleutelgeld’ vraagt. In veel gevallen zal als reden worden opgegeven dat zij zeker willen zijn dat je de kamer huurt. Bij wet is dit verboden en als je toch wordt verplicht om sleutelgeld te betalen, moet je altijd vragen om een betalingsbewijs. Op deze manier kun je in een latere fase je geld terug eisen bij de rechter.

3 Borg

In tegenstelling tot sleutelgeld mag er door de verhuurder wel borg gevraagd worden. De borg mag echter niet hoger zijn dan een maand kale huur. Dit wil zeggen de huur zonder energiekosten en overige servicekosten. Om er zeker van te zijn dat je, je geld terug krijgt vraag altijd om een betalingsbewijs. Om je borg terug te krijgen dien je uiteraard je kamer schoon, leeg en zonder schade achter te laten.

4 Hoogte maandelijkse huur

In Nederland is er wetgeving met betrekking tot de hoogte van de huurprijs. De Nederlandse Woonbond geeft ieder jaar een boekje ‘ op kamers’ uit waar het puntensysteem waar wij in Nederland mee werken wordt uitgelegd. Mocht de huur volgens het puntensysteem niet overeenkomen met de huur die jij moet betalen heb je de mogelijkheid om binnen drie maanden met behulp van de Huurcommisie het verschil terug te vorderen. De verhuurder mag de huur jaarlijks verhogen met een wettelijk vastgesteld bedrag.

5 Huursubsidie

De huursubsidie wordt door gemeentes slechts onder voorwaarden geaccepteerd en geldt slechts voor zelfstandige woningen. Aangezien de politiek rond de huursubsidie complex is verwijzen wij je voor meer informatie door naar de site van de belastingdienst waar een uitgebreide brochure te bestellen is.


Lees ook: 
Geen huurtoeslag. Hoe kan ik toch goedkoop wonen?
Student en op kamers, wat kost dat nou?
Foto: Wikipedia

Auteur

Mijn volgende grote stap is:

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.