Artikel

2015: een jaar vol met nieuwe kansen

Geplaatst op: 18 december 2014 door KayleeKotoun
Laatste update: 18 december 2014
2015: een jaar vol met nieuwe kansen

Met een nieuw jaar komen er ook weer de voornemens. De bekendste zijn wel gezonder leven, nieuwe dingen leren, maar ook minder geld uitgegeven en dus geld besparen. Helaas zouden voornemens geen voornemens zijn als ze de eerste maand van het nieuwe jaar alweer verbroken worden. Toch betekent niet dat iedereen dat doet. Sommigen houden hun voornemens van 2014 nog steeds vol. Het is dus daadwerkelijk wel echt te doen. Daarom een top 5 over hoe je in 2015 beter met je geld om kan gaan.

1. Maak een lijstje van je uitgaven en inkomsten

Het klinkt heel ouderlijk, maar het geeft je wel een duidelijk overzicht over hoeveel je uitgeeft per maand. Daarnaast laat het ook zien waar je veel geld op uit geeft en waar je dus op kan bezuinigen. Natuurlijk is het niet nodig dat je een massa bonnetjes bewaard, want vandaag de dag hebben de meeste banken een app. Spaar je ook nog het milieu mee.

2. Zet geld apart

Sparen klinkt als iets voor later wanneer je ouder bent, maar het heeft zeker ook effect als je nog jong ben. Sparen hoeft niet gelijk te betekenen dat je elke maand 100 euro op zij moet zetten. Zo hebben sommige banken zelfs regelingen lopen die handig zijn voor jongeren. Zo heeft de ABN AMRO een regeling genaamd Pinsparen, dat houdt in dat elke keer als je iets koopt er 1, 5 of 10% van het aankoopbedrag naar je spaarrekening gaat. Hierdoor hoef je zelf geen geld over te maken en je kan zelf bepalen hoeveel geld er op een dag naar je spaarrekening gaat.

3. Aanbiedingen

Reclame is overal en het is er met een reden. Het is er om ons er van bewust te maken dat je als consument kan kiezen.
Tussen iets ergens voor de hele prijs kopen of het in de aanbieding kopen. Het lijkt misschien niet veel uit te maken op korte termijn, maar per jaar kan je er veel geld mee besparen. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je iets gaat kopen, wat je ten eerste niet wilde kopen, maar wel koopt omdat het in de aanbieding is.

4. Groot inkopen

Voor degene die op kamers wonen met meer dan twee huisgenoten zijn er vaak verhitte discussies over de boodschappen. Naast de huishoudelijke artikelen die er gehaald moet worden, denkend aan wc-papier, is het eten een enorme kostenpost. Samen eten betekent niet altijd samen delen in de kosten ervan. De één zal altijd meer betalen dan de andere. Daarom zijn er makkelijke hulpmiddelen die alles eerlijk laten verlopen en dat niet iemand veel meer geld kwijt aan boodschappen dan zijn/haar huisgenoten. Zo is er onlinehuisrekening.nl, wiebetaaltwat.nl en groepsrekening.nl. Daarnaast kan je ook naar supermarkten die gericht zijn op groot inkopen. Hierdoor hoef je dan niet elke dag van de week pasta te eten en ben je toch goedkoop uit. Een supermarkten die onder andere inspeelt op een groot inkopen is de Dirk.

5. Zoek een bijbaan

Het ligt misschien heel voor de hand liggend, maar het is wel de manier om meer geld over te houden. Werk klinkt niet altijd even bewonderenswaardig, maar het levert wel wat op. Soms is het zelfs een aanvulling op je CV, die later van pas kan komen bij het zoeken naar een echte baan. Het hoeft niet altijd te betekenen dat je ergens in contractdienst moet, want er is ook werk in diensten die vanuit mensen zelf komt. Hierbij kan je denken aan uitlaatservice, oppas en freelance-opdrachten.

Illustratie: Pixabay

Heb jij geldtips, ervaringen of weet jij de leuke gratis evenementen te vinden?

Deel je eigen tip

Tips

Lees alle artikelen
die voor jou interessant zijn.